Maturski test prodavan na ulici?

Nekoliko roditelja tvrdi da su se ispred škola u utorak prodavali testovi iz matematike, uprkos strogom čuvanju, i to za 1000 dinara, pišu "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 20.06.2012.

21:57

Default images

Test iz matematike koji su, pre dva dana, polagali mali maturanti mogao je da se kupi ispred pojedinih beogradskih škola, tvrdi nekoliko roditelja svršenih osmaka koji su se javili redakciji "Novosti". Kao dokaz doneli su tri kombinacije testova, od kojih se svaka plaćala po hiljadu dinara, a deca su ih kupovala na ulici ispred škola.

U jednom od tri testa zadaci su identični onom koji su mali maturanti polagali pre dva dana. Da li su autentična i ostala dva može da utvrdi samo Ministarstvo prosvete i nauke. Ta dva testa, inače, trebalo je da ostanu zaključana, jer su đaci mogli da vide samo onu kombinaciju koju je ministar Žarko Obradović izvukao tog dana, dok su ostale dve zapečaćene u sigurnosnim kesama, poput onih u kojima se transportuje novac.

Roditelji koji su se javili redakciji "Novosti" kivni su zbog ovog slučaja i tvrde da su zadaci procurili"ne iz škola, već pre procesa štampe. Jer, na primer, kombinacija broj jedan, koju su deca polagala, u uličnoj verziji je test broj tri, ali su zadaci i njihov raspored identični. "Test smo kupili posle polaganja, upola cene, kako bismo ih imali kao dokaz o nečijoj malverzaciji", kaže za "Novosti" J. J., jedan od nezadovoljnih roditelja. "Moje dete je odličan đak, nije prepisivalo i imaće dobar uspeh na maturi. Na časove srpskog jezika potrošili smo 9.000, a na matematiku 14.000 dinara. Dete je učilo, spremalo se i nije fer da zbog sve dobre dece ovakve malverzacije prođu nekažnjeno i deca koja se nisu spremala ostvare bolje rezultate."

U OŠ "Braća Baruh" roditelji su se žalili direktoru, koji je ceo slučaj prijavio načelnici Školske uprave Beograd. On garantuje za školu, ali ne zna šta se dešavalo na ulici.

"U školi propusta nije bilo. Lično odgovaram za testove i svi su na broju. Ovde su bila i tri policajca, dežurni nastavnici, supervizori, sve je proteklo besprekorno", tvrdi Dragomir Ivanović, direktor OŠ "Braća Baruh". "Roditelji su mi prijavili da su čuli za prodaju testa iz matematike, moj posao je bio da obavestim nadležne, što sam odmah i učinio." "Sve tri dojave za moguće falsifikate i zloupotrebe testa iz matematike dobijene od direktora jedne škole, građanina koji se predstavio kao roditelj jednog osmaka, kao i novinarke jednog dnevnog lista prosledili smo Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije na dalju proveru", potvrdio je za "Novosti" Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete i nauke za osnovno i srednje obrazovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: