"Hrvati ratoborni, Srbi agresivni"

U zemljama bivše SFRJ o Hrvatima misle da su kulturni, vredni ali i ispolitizovanii ratoborni. Hrvati o Srbima misle da su nacionalisti, agresivni i rodoljubi.

Izvor: Nezavisne novine

Sreda, 20.06.2012.

11:25

Default images

To je pokazalo istraživanje koje je sproveo profesor Fakulteta političkih naukau Zagrebu Božo Skoko. Njega je najviše zanimalo kakvo mišljenje imaju "komšije" o Hrvatima, ali i Hrvati o svojim nekadašnjim zemljacima, prenose Nezavisne novine.

Istraživanje je, naime, pokazalo da se mišljenje o Hrvatima razlikuje od države do države, najpozitivnije je u Makedoniji, a najnegativnije u Srbiji. Tako Srbi misle da su Hrvati genocidni, ratoborni, ispolitizovani, ali i kulturni i distancirani. Zanimljivo je da svi narodi, osim Slovenaca, smatraju da su Hrvati vredni, a jedino su oni koji su ispitivani u Sloveniji visoko rangirali tezu da su Hrvati lenji, prenose "Nezavisne novine".

U Srbiji Hrvatsku ne vide kao model za približavanje evroatlantskim asocijacijama, ali je ta percepcija izražena u Makedoniji i BiH.

Po nekim drugim istraživanjima, Hrvati najbolju sliku imaju o Mađarima, Italijanima i Austrijancima, a nešto je lošija slika bila o Slovencima zbog graničnog spora oko Savudrijskog zaliva. Hrvati priznaju Slovencima da su napredniji u privredi i demokratiji.

BiH Hrvatsku vide kao simpatičnu zemlju u kojoj nema stresa, koja je poznata po gastronomiji i humoru.

S druge strane, Hrvati najčešće percipiraju Srbe kao ratoborne, nacionaliste, agresivne i rodoljubne, a Bošnjake kao vrlo religiozne, a onda i gostoljubive, konzervativne, duhovite, tradicionaliste i vesele ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

105 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: