Bivši monah nasrnuo na policajce

Raščinjeni monah SPC Antonije (Dragan Davidović) uhapšen je u Valjevu zbog toga što je svojim automobilom nasrnuo na policajce i radnike na jednom gradilištu.

Izvor: B92

Sreda, 20.06.2012.

21:39

Default images

Kako je agenciji Beta večeras rečeno u valjevskoj policiji, protiv Dragana Davidovića su zbog jutrošnjih incidenata na gradilištu hidrosistema Rovni, na reci Jablanici kod Valjeva, podnete dve krivične prijave.

On je svojim automobilom nasrnuo na radnike i policajce, pa su krivične prijave podnete zbog ugrožavanja sigurnosti radnika i zbog napada na službeno lice u obavljanju poslova bezbednosti.

Istražni sudija Osnovnog suda u Valjevu mu je posle saslušanja odredio pritvor do mesec dana.

Davidović je pre mesec dana, posle sličnog incidenta, porušio dva stuba buduće merne stanice i osmatračkog centra na brani Rovni i pričinio štetu od oko 800.000 dinara, a policija je tada obavila uviđaj.

U septembru prošle godine grupa građana, koju predvodi Davidović, a koja sebe naziva "stražari gračanički", napala je beogradske i valjevske arheologe, koji su istraživali starost crkve, a potom su njene zidove omalterisali i ekshumirane grobove u crkvenoj porti zatrpali.

Spor vernika i države povodom sudbine valjevske Gračanice, Crkve Svetog Arhangela Mihaila iz 16. veka, traje godinama zbog toga što bi ta bogomolja trebalo da bude potopljena vodom budućeg veštačkog jezera Rovni na reci Jablanici.

Radovi na brani Rovni traju 25 godina, a blagoslov za izgradnju nove crkve, na Rakića brdu u Tubraviću, koja je i izgrađena, dali su episkopi Jovan (Velimirović) i Lavrentije (Trifunović) dok su bili na čelu tadašnje Šabačko-valjevske eparhije SPC.

Vladika valjevski Milutin (Knežević) oglasio se povodom prošlogodišnjih incidenata saopštenjem da Valjevska eparhija SPC i on ne podržavaju proteste u Gračanici, ali i apelom da nadležni pronađu rešenje i punjenje brane zaustave na koti nižoj od planirane kako bi se sprečilo potapanje Gračanice.

Draganu Davidoviću je monaški čin oduzet odlukom nadležnih crkveno-sudskih organa SPC zbog pružanja podrške bivšem vladici Artemiju (Radosavljeviću) i učešća u incidentima koji su se tim povodom dešavali u Gračanici na Kosovu i pred Patrijaršijom SPC u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: