Porodice traže istinu, istraga ćuti

Dok porodice poginulih kadeta insistiraju na hitnom utvrđivanju okolnosti pod kojima je došlo do tragedije na Pasuljanskim livadama, istraga za sada ćuti.

Izvor: Veèernje novosti

Sreda, 20.06.2012.

11:39

Default images

Za to vreme u javnost putem medija stižu svedočenja dvojice očevidaca ove tragedije. Kako je za Pres ispričao jedan od pitomaca, kadeti su dobili zadatak da prave makete potrebne za završnu vežbu.

"Neko je šutnuo granatu i ona se dokotrljala do Filipa. On verovatno nije pomislio da je granata aktivna, jer smo bili na delu poligona gde se ne koristi bojeva municija. Podigao ju je, ali se oko njega već skupilo nekoliko vojnika. Ja sam ležao na zemlji i začuo sam nekakvo komešanje. Okrenuo sam glavu i nastavio da radim na modelu", ispričao je ovaj kadet.

"Sledećeg trenutka je puklo. Instinktivno sam legao na zemlju. Posle nekoliko sekundi sam ustao i krenuo da vidim šta se dogodilo. Sećam se da sam video klasiće kako leže na zemlji. Bilo je krvi, čuli su se jauci. Dvoje njih se nije pomeralo, jako sam se uplašio. Onda sam u trenutku osetio stravičan bol i pao sam na zemlju. Sledeće čega se sećam je da me lekari previjaju”, kazao je on.

I njegov kolega sa klase, koji je takođe pogođen gelerima, ispričao je istu priču: "Sve je počelo normalno. Niko nije mogao ni da nasluti da bi tragedija mogla da se dogodi, posebno što je u tom trenutku na poligonu bio veliki broj starijih oficira, kojima se veruje."

"Kada je grupa u kojoj sam bio uradila svoj deo vežbe, malo smo se udaljili. Čuo sam da Filip i Mina, koji su stajali tridesetak metara dalje, nešto raspravljaju. Bio sam okrenut leđima, pa nisam video o čemu se radi. Tada je eksplodiralo. Bacio sam se na zemlju. Nekoliko trenutaka kasnije sam čuo samo jauk koleginice i video pometnju među oficirima. Sledećeg trenutka osetio sam bol", dodao je taj pitomac.

Podsetimo, u eksploziji zaostale granate na vojnom poligonu Pasuljanske livade poginuli su kadeti Milina Miletić (24) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (23) iz sela Gornja Trnava kod Topole, dok je povređeno sedmoro kadeta.

Zdravstveno stanje povređenih kadeta je dobro, izjavio je jutros načelnik Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA, pukovnik Milimir Košutić.

Roditelji traže istinu

Roditelji stradalih kadeta traže da se saopšte sve okolnosti ove tragedije. Kako pišu "Novosti", do utorka kasno po podne niko od zvaničnika Vojske Srbije nije obavestio porodicu nastradale Miline Miletić o detaljima i uzrocima nesreće na Pasuljanskim livadama.

Minini roditelji i njen mlađi brat o nesrećnom događaju obaveštavaju se samo iz medija i kivni su na Vojsku Srbije.

"Kivni smo na ovakav odnos Vojske prema Mininoj porodici. Bio je osnovni red da ih o svemu upoznaju i da im kažu kako je njihovo dete nastradalo. Nije nam jasno kako se projektil našao na tom terenu, kada je tu zabranjena upotreba bojevog oružja", kazao je za "Novosti" jedan od Mininih rođaka.

Istraga u toku

Za to vreme, kako pišu "Novosti", ključ za rasvetljavanje okolnosti pod kojima je dvoje kadeta Vojne akademije u ponedeljak izgubilo život, a sedam njihovih kolega teže i lakše ranjeno, nalazi se u knjigama gađanja poligona Pasuljanske livade. U njima se krije odgovor na to koja jedinica je i kada za sobom posejala neeksplodirani projektil.

Uzimanjem izjava od očevidaca i analizom tragova u utorak je počela s radom i komisija Ministarstva odbrane koja traga za uzrocima nesreće

Vežba "Diplomac 2012" otkazana je u utorak po naređenju načelnika Vojne akademije general-majora Mladena Vurune, a svi kadeti su se vratili u matičnu kasarnu "General Jovan Mišković" na Banjici.

U utvrđivanje uzroka eksplozije projektila za automatski bacač granata uključen je i Inspektorat odbrane, Vojna policija i Tužilaštvo iz Ćuprije. Prema rečima istražnog sudije Višeg suda u Jagodini, Zorana Petrovića, prvi detalji o tome pod kojim okolnostima su izgubljeni životi Miline Miletić i Filipa Milojevića biće poznati za nekoliko dana.

Do tada bi trebalo da budu saslušani povređeni kadeti i svi ostali očevici. Istraga će dati konačnu reč i o odgovornosti petorice suspendovanih starešina u lancu komandovanja, koji su bili zaduženi za sprovođenje priprema za vežbu.

U trenutku eksplozije na poligonu je bilo više od 600 kadeta, starešina i pomoćnog vojnog osoblja. Veća tragedija je izbegnuta samo zahvaljujući tome što su kadeti bili podeljeni u više manjih grupa.

U Ministarstvu odbrane u utorak niko nije imao odgovor na pitanje zašto pitomci nisu postupili po predviđenoj proceduri, koja podrazumeva da su bili obavezni da obaveste starešine i udalje se od lokacije granate.

Nezvanično se pominje da je u blizini mesta nesreće nekada bio magacin ubojnih sredstava, ali i da je kobni projektil nađen čak kilometar daleko od mesta eksplozije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: