Rijad: Imenovan prestolonaslednik

Saudijski kralj Abdulah imenovao je svog polubrata, princa Salmana za prestolonaslednika nakon što je u subotu preminuo princ Najef.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.06.2012.

19:03

Default images

Kralj Abdulah (89) imenovao je Salmana (76), koji već obavlja dužnost ministra odbrane, za "princa prestolonaslednika i zamenika predsednika Vlade", prenele su agencije.

Kako je javila saudijska televizija, na funkciji ministra unutrašnjih poslova princa Najafa zameniće brat princa Salmana, princ Ahmed bin Abdul Aziz.

Saudijska Arabija u nedelju se oprostila od princa Najefa koga svet pamti kao konzervativnog političara, ali i velikog borca protiv terorizma.

Princ Najef bin Abdelazis Al-Saud, koji je preminuo u 79. godini u Ženevi, bio je polubrat kralja Abdulaha, a imenovan je za prestolonaslednika u oktobru nakon smrti svog starijeg brata i prvog naslednika krune, princa Sultana.

Na vest o njegovoj smrti, svetski zvaničnici su reagovali sa žaljenjem ističući pre svega njegov značajan doprinos u borbi protiv Al Kaide od 2001. godine, a naročito posle serije napada između 2003. i 2006. godine u kojima je u Saudijskoj Arabiji ubijeno 160 ljudi.

Dok je među evropskim kraljevskim porodicama tradicija da naslednik trona postane najstariji sin monarha, prestolonaslednik u Saudijskoj Arabiji se bira među sinovima osnivača kraljevine, kralja Abdula Aziza ibn Sauda koji je vladao od 1932. do 1953. godine.

Do sada su na prestolu bila petorica braće a njih 20-tak su još uvek živi. Kralj Abdulah je nadživeo dva svoja naslednika a prošle godine je imao operaciju kičme.

Salman je u novembru imenovan za ministra odbrane nakon što je prethodno pet decenija bio guverner Rijada i važi za liberalnijeg člana dinastije.

Saudijska Arabija ima mladu populaciju i ekonomiju koja je zasnovana na izvozu nafte.

Zemlja se suočava i sa pretnjom Al Kaide i regionalnim rivalstvom sa Iranom, a analitičari ocenjuju da će se Saudijska Arabija i u budućnosti negovati dobre odnose sa SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: