Javio se porodici posle 28 godina

Američki dezerter koji se krio u Švedskoj od 1984. godine otkrio je svoj identitet posle 28 godina i javio se porodici, objavili su švedski mediji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 18.06.2012.

19:07

Default images

Dejvid Hemler, nekadašnji pripadnik američkih vazduhoplovnih snaga, dezertirao je kada je imao 21 godinu, dok je služio vojsku u američkoj vazduhoplovnoj bazi u Nemačkoj.

Danas ima 49 godina, oženjen je Tajlanđankom, ima troje dece i radi za jednu švedsku vladinu agenciju.

Razlog za njegov postupak bilo je približavanje jednoj pacifistički orijentisanoj crkvi i razočaranje u politiku tadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana, piše švedski list "Dagens niheter".

On je autostopom otišao najpre u Dansku, a potom u Švedsku, gde se nastanio i živeo pod lažnim imenom krijući sve do sada svoj identitet.

"U početku nisam planirao da zauvek krijem svoj identitet. Mislio sam da odem u Švedsku na nedelju dana, dok se ne budem bolje osećao (posle iskustva u vazduhoplovnim snagama)", rekao je Hemler, koji nije želeo da švedski list objavi ime pod kojim se krio.

Pošto je dezertirao, postao je jedan od osam najtraženijih begunaca američkih vazduhoplovnih snaga i stalno je očekivao da ga uhapsi vojna policija, budući da su ga tražili i Interpol i Europol.

Hemler je listu rekao da su mu nedostajali roditelji kada je dezertirao, ali da je potom dobio dete i da nije želeo da bude odvojen od njega.

Odlučio je da se javi kada mu je treća ćerka napunila dve godine i počela da ide u jaslice, jer je smatrao da bi njegova žena sada mogla lakše da se snađe ako ga uhapse.

Pozvao je svoju porodicu u Americi pre četiri nedelje i to prvo svog brata Tomasa, koji kaže da je odmah prepoznao Dejvidov glas, iako je posle toliko godina poprimio evropski akcenat. Porodica sada planira da ga poseti u Švedskoj.

Hemlerovo ime je još na vebsajtu američkih vazduhoplovnih snaga na spisku lica pod specijalnom istragom. On je u Švedskoj registrovan kao građanin rođen u Cirihu, čije državljanstvo nije navedeno, prenosi Rojters.

"Moj san je da vlasti shvate da sam već strogo kažnjen za svoje postupke time što sam 28 godina živeo u laži", rekao je Hemler.

Njegova advokatica Ema Person veruje da Hemler neće izgubiti trajnu dozvolu boravka u Švedskoj niti će biti izručen SAD. Američka ambasada za sada nije želela da komentariše ovaj slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: