Objavljena rešenja testa iz srpskog

Osmaci su danas polagali završni ispit iz maternjeg jezika, sutra polažu test iz matematike. Ministar Žarko Obradović izvukao kombinaciju sa rednim brojem dva.

Izvor: B92, Politika

Ponedeljak, 18.06.2012.

00:06

Default images

U klupama širom Srbije malu maturu polažu 78.004 osmaka, slobodnih mesta u srednjim školama ima 83.335. Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 21. juna.

Na testu je deset zadataka nepoznato, pet pitanja je identično sa zadacima iz zbirki, a pet sa izmenjenim sadržajem. Svaki zadatak nosi po jedan bod.

Rešenje zadataka iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, koje su đaci danas polagali na maloj maturi, treba da bude postavljeno na internet adresi Ministarstva prosvete i nauke, ali zbog preopterećenosti trenutno nije moguće pristupiti sajtu www.mpn.gov.rs.

Na sajtu RTS-a oko 14 sati objavljeni su rezultati testa iz srpskog (maternjeg) jezika, koji su osmaci danas rešavali u okviru završnog ispita.

Đaci su polagali kombinaciju pitanja broj dva, a tačni odgovori mogu se videti na Internet portalu www.rts.rs.

Sajt Ministarstva prosvete i nauke, gde takođe treba da bude objavljen "ključ", praktično od podneva je preopterećen i još ne funkcioniše.

Oko 1.300 učenika osmih razreda na Kosovu i Metohiji danas je počelo polaganje "male mature".

Prvi dan polaganja mature u svim osnovnim školama na Kosovu protekao je bez problema, rekao je Tanjugu poverenik Ministarstva prosvete i nauke u Kosovskoj Mitrovici Predrag Stojčetović. Stojčetović je naglasio da u srednjim školama na Kosovu i Metohiji ima mesta za sve svršene osnovce.
Ministar Obradoviæ sa ðacima (Tanjug)
"Da li je test bio težak videćemo nakon ocenjivanja", rekao je ministar Žarko Obradović.

Uputstvo za ocenjivanje je, kako je naveo Obradović, veoma jasno, ali se pregledači u slučaju nejasnoća mogu obratiti nadležnima u Centru za ispite pri Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Kontrola je, prema ministrovim rečima, ove godine stroža, uveden je i supervizor, koji učestvuje i nadzire sve faze ispita, uključujući i ocenjivanje i primedbe.

Test iz srpskog (maternjeg) jezika počeo je u 10 sati, a 15 minuta pre toga ministar Obradović je u direktnom prenosu na Prvom programu RTS-a i Prvom programu Radio Beograda od tri ponuđene izvukao kombinaciju sa rednim brojem dva.

"Bilo je dovoljno vremena da se prouče zadaci i mislim da su đaci spremni. Bila su i dva probna testiranja", kazao je Obradović i poželeo sreću osmacima.

U utorak je test iz matematike, a preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 21. juna. Ako je đak sprečen da pristupi polaganju završnog ispita, zbog bolesti ili iz drugog razloga, roditelj, odnosno staratelj obavezan je da to prijavi odeljenskom starešini, najkasnije sat pre početka testa. U tom slučaju đaci će polagati malu maturu u avgustu.

Upražnjenih mesta u srednjoškolskim klupama ostaće sigurno. Ukupno ih ima 83.335, što je za 5.331 više nego što će malih maturanata izaći na poslednji ispit u osnovnoj školi, navodi "Politika".

Polaganje, oba dana, počinje u 10 sati, ali đaci treba da dođu u školu 45 minuta ranije. Na ispit treba da ponesu đačku knjižicu sa overenom fotografijom i upisanim identifikacionim brojem učenika, koji će im kasnije poslužiti da provere konačne rezultate na sajtu Ministarstva prosvete i nauke, posvećenom upisu u srednje škole.

Znanje, grafitna olovka, gumica i plava hemijska olovka su sve što im je potrebno da ponesu na test iz srpskog. Uz to, za matematiku, od pribora treba da imaju i lenjir, trougao i šestar. Na ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, digitrona, beležaka, papira, svezaka – bilo čega što ne spada u propisani pribor.

Dok testiranje traje i razgovor je zabranjen, a roditelji ne mogu da uđu u škole. Đaci neće smeti da izađu iz ispitne sale pre 10.45 sati, niti od 11.45 do podneva, kada se provera znanja završava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: