Švajcarcima dosta demokratije

Švajcarci su danas na referendumu odlučili da im je "dosta demokratije", pošto su odbili predlog za održavanje još više referenduma o raznim sporazumima.

Izvor: B92

Nedelja, 17.06.2012.

18:32

Default images

Akcija za nezavisnu i neutralnu Švajcarsku (AUNS) smatra da građani treba automatski da se pitaju svaki put kad njihova vlada potpiše neki važan međunarodni sporazum i pokrenula je inicijativu "Državni sporazumi pred narod" o čemu se danas odlučivalo na referendumu.

Međutim, nijedan od 26 švajcarskih kantona nije glasao za plan o češćem izlasku na referendume, a to je odbilo i 75,2 odsto birača, preneo je AP.

Vodeće partije su se protivile predlogu AUNS-a tvrdeći da bi konstantni pozivi na referendum mogli da zakoče švajcarsku demokratiju - baš kao što je glasila jedna parola uoči referenduma: "Previše demokratije ubija demokratiju".

Švajcarska godišnje održi pet, šest referenduma na državnom i još nekoliko na lokalnom nivou.

Akcija za nezavisnu i neutralnu Švajcarsku smatra da treba održati referendum kad god Švajcarska treba da se povinuje nekom međunarodnom zakonu ili sudskoj odluci - naročito ako to uključuje Evropsku uniju kojoj Švajcarska ne pripada.

Desničarska Švajcarska narodna partija, jedina veća stranka koja je podržala plan, saopštila je da je današnji negativan odgovor Švajcaraca "mogao da se predvidi zbog velike kampanje straha koju su vodili njihovi protivnici".

Kako sada stvari stoje, za raspisivanje referenduma na nacionalnom nivou o novom zakonu ili sporazumu u Švajcarskoj, zemlji sa više od sedam miliona ljudi, potrebno je da se skupi svega 50.000 potpisa.

Kriterijumi su viši - 100.000 potpisa - ako grupe građana žele da predlože potpuno novi zakon, ali i o tome se često glasa, a nekad i sa uspehom.
Odziv građana na referendumima retko prelazi 40 odsto, a danas je bio 37,8 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: