EU ubrzava dijalog o Kosovu

Jedan od rezultata posete Briselu predsednika Tomislava Nikolića je i dolazak posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Kupera u sredu u Beograd .

Izvor: B92

Nedelja, 17.06.2012.

22:41

Default images

Sve se tom prilikom ubrzalo, a Kuperov iznenadni dolazak je tada ugovoren, potvrđuje za "Novosti“ i Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice Ketrin Ešton.

"Posle Nikolićeve posete, gde je dijalog bio jedna od glavnih tačaka razgovora, fiksiran je datum Kuperovog odlaska u Beograd", ističe ona.

Nikolićevi razgovori s najvišim evropskim zvaničnicima krajem prošle nedelje s nestrpljenjem su bili iščekivani i u Beogradu, i u Briselu. Od preovladavajućih tonova iz ovih susreta, na neki način zavisio je i budući ritam evropskih integracija Srbije. Rezultat je, očigledno, bio i iznad očekivanja.

Početna zebnja Ketrin Ešton da li će uspeti da prepozna predsednika Nikolića, brzo je, posle nekoliko prvih reči upoznavanja, ustupila mesto opuštenijoj atmosferi u otvorenom dijalogu, što je uzrokovalo značajan produžetak predviđenog vremena za razgovor. Tako je bilo na svim Nikolićevim sastancima toga dana u Briselu, tokom kojih je dobio punu podršku evropskih zvaničnika. Prošlost je stavljena u zagradu, a neophodnost okretanja ka budućnosti navedena kao ključ budućih veza između Beograda i Brisela, i odnosa u regionu.

Nikolićevom sastanku s Ketrin Ešton je, kao što je poznato, prisustvovao i posrednik u dijalogu Kuper, što je bilo od suštinskog značaja za dalje ispunjavanje preostale obaveze Srbije do otvaranja pregovaračkih poglavlja za članstvo u EU. Predsednik Nikolić je tražio da mu tom prilikom budu pojašnjeni svi dosadašnji dogovori postignuti u okviru dijaloga, insistirajući na tome da se utvrdi kako je došlo do razlika u tumačenjima.

Poveden je otvoren razgovor, a poverenje je očigledno uspostavljeno, jer je Nikolić posle sastanka izneo uveravanja da mu se na osnovu predočenog materijala čini da Ustav Srbije nije prekršen, dok je Kuper odmah požurio u Beograd, da na ostvarenom kontaktu nastavi da gradi dalju saradnju. Odmah sutradan Kuper će biti i u Prištini.

Zanimljivo je da se stvari sada toliko ubrzavaju da Kuper dolazi u Beograd dok Srbija još nema ni novu vladu, ni pregovarača. Maja Kocijančič je zato za "Novosti" istakla da u petak još nije bilo poznato s kim će u Beogradu sve razgovarati, ali da se cilj posete zna.

"Robert Kuper odlazi u Beograd i Prištinu u kontekstu priprema za nastavak dijaloga i implementacije već postignutih dogovora", kaže Kocijančičeva.

Biće to, očigledno, prilika i da se nastavi s razjašnjavanjem zbog čega u pojedinim situacijama, kao što je to, na primer reč s fusnotom, ima značajnih razlika u tumačenjima.

Iako su u Srbiji bili izbori, Maja Kocijančič podseća na to da kontakt između Beograda i Brisela, povodom dijaloga s Prištinom, nije prekidan.

"Poznato je da je u dijalogu na najvišem nivou bila pauza, ali se nastavilo sa radom u svemu ostalom, kao i na primeni do sada postignutih dogovora, preko radnih grupa", ističe ona.

Srbija već na jesen, ubrzo posle letnje pauze u radu evropskih institucija, očekuje datum za početak pretprijemnih pregovora. Uslov za to je dalja normalizacija odnosa s Prištinom, podseća list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: