Ahmadinedžad se povlači iz politike

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad planira da se povuče iz politike nakon isteka drugog mandata, početkom iduće godine.

Izvor: Tanjug

Subota, 16.06.2012.

17:47

Default images

"Osam godina je dovoljno. Planiram da se vratim nauci", rekao je Ahmadinedžad u intervjuu za sutrašnje izdanje nemačkog lista "Frankfurter algemajne zontagscajtung", čiji su izvodi danas objavljeni.

Iranski ustav sprečava Ahmadinedžada da se kandiduje treći put uzastopno za predsednika zemlje.

"Možda ću se politički angažovati na univerzitetu, ali neću osnivati političku partiju ili grupaciju", rekao je on.

On je takođe isključio mogućnost vraćanja politici za par godina kao što je to uradio ruski predsednik Vladimir Putin.

Ahmadinedžad je po profesiji inženjer i 1997. godine je doktorirao na saobraćajnom fakultetu. Za predsednika Irana je prvi put izabran 2005. godine, a potom i 2009. Prethodno je bio guverner pokrajine Ardabil i gradonačelnik Teherana.

Na udaru je Zapada, koji sumnja da Iran želi da izradi atomsko oružje pod plaštom nuklearnog programa u civilne svrhe. Teheran poriče sve optužbe, tvrdeći da na razvoju nuklearne energije radi samo u civilne i mirnodopske svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: