Egipat: Nastavak glasanje sutra

U Egiptu su zatvorena biračka mesta u drugom krugu predsedničkih izbora, a nastavljaju se sutra uz veliko prisustvo policije i vojske širom zemlje.

Izvor: B92

Subota, 16.06.2012.

09:20

Default images

Na ovim izborima 50 miliona građana s pravom glasa biraju između kandidata Muslimanske braće Mohameda Mursija i Ahmeda Šafika, bivšeg premijera iz vremena Hosnija Mubaraka.

Pobednik drugog kruga izbora postaće četvrti predsednik Egipta od svrgavanja monarhije pre skoro 60 godina.

Na Šafika se gleda kao na produžetak autoritarnog režima Mubaraka, koji je 2. juna osuđen na doživotnu robiju zbog ubistva demonstranata tokom prošlogodišnjih masovnih protesta, a za Mursija mnogi smatraju da će ograničiti slobode građana.

Kako prenosi AP, poslednjih dana Egiptom se šire glasine da će se prilikom glasanja pojaviti olovke čije mastilo nestaje tako da će izbor glasača "izbeleti" pre prebrojavanja glasova.

Izbori se održavaju u atmosferi uzavrelih strasti posle odluke Vrhovnog suda da poništi prošlogodišnje parlamentarne izbore i da dozvoli Šafiku, poslednjem premijeru u vladi svrgnutog Mubaraka, da ostane u predsedničkoj trci - uprkos ranijoj odluci da se Mubarakovim ljudima ne dozvoli bavljenje politikom, prenose agencije.

Odluka Vrhovnog suda da su prošlogodišnji izbori neustavni i da je potrebno raspisati nove izazvala je oštre proteste u zemlji. Mnogi, naime, smatraju da su to bili prvi slobodni izbori u Egiptu posle više decenija.

Muslimanska braća, koja su osvojila 46 odsto mesta u parlamentu, smatraju da ova odluka ukazuje da Egipat ide u susret "veoma teškim danima koji bi mogli biti još opasniji nego poslednji dani Mubarakove vladavine".

Ko god od dvojice kandidata da pobedi, naslediće tešku bezbednosnu i ekonomsku situaciju i oštro podeljenu zemlju.

Vojni savet koji je preuzeo vlast kada je Mubarak zbačen obećao je da će preneti vlast civilnoj vladi posle predsedničkih izbora, ali je i inače nesiguran prenos vlasti ugrožen jučerašnjom odlukom suda da poništi mandat poslanicima u parlamentu.

Vlast novog predsednika treba da definiše upravo ustavotvorno telo koje je formirao parlament.

Prvi krug predsedničkih izbora u Egitpu održan je u maju i u njemu je učestvovalo 13 kandidata.

U trci su bili islamisti protiv sekularista i nosioci promena protiv pripadnika bivšeg režima, ali ni jedan nije osvojio većinu pa je drugi krug zakazan za 16. i 17. jun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: