Borba osmaka za svaki bod

Osmaci u ponedeljak polažu malu maturu, najpre iz srpskog jezika, u utorak iz matematike. Ove godine kontrola će biti stroža, i za đake i za profesore

Izvor: Veèernje novosti

Subota, 16.06.2012.

21:08

Default images

Test iz srpskog, odnosnog maternjeg jezika, počinje u deset časova, a imaće ukupno dva sata da odgovore na 20 pitanja. Dan kasnije ista procedura čeka ih i za test iz matematike.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izvući će u ponedeljak u 9.45, u direktnom TV prenosu na RTS, koju od tri kombinacije testova će 78.000 svršenih osmaka rešavati. Na svakom testu moći će da osvoje maksimalno 20 bodova, a jedno pitanje nosi najviše jedan bod. Do maksimalnih 100 poena na rang-listi mogu da dođu ako su u starijim razredima osnovne škole imali zaključene sve petice, i ako iz srpskog, odnosno maternjeg jezika i matematike osvoje maksimalan broj bodova.

Iz Ministarstva poručuju đacima da su učinili sve kako bi se šanse za prepisivanje potpuno eliminisale, ali i eventualne nepravilnosti pri ocenjivaju testova. Osim supervizora, koji su uvedeni prošle godine, sada je tu još jedan nivo kontrole, a u svakoj školi nadležni će potpisati dokument kojim se obavezuju da će sve biti urađeno po pravilima. Delimična analiza prošlogodišnjeg završnog ispita, na uzorku od 41 osnovne škole, pokazala je da je 70 odsto nastavnika kasnilo. Došli su posle vremena u kome je trebalo da se pripreme, podele testove i sačekaju da ispit počne. Ista analiza pokazala je da je u ovim školama 35 odsto testova pogrešno ocenjeno - saopšteno je nastavnicima u osnovnim školama tokom obuke za pregledače testova.

Ove godine kontrola će biti stroža, jer će odgovorni u školama potpisivati da za testove i proces pregledanja garantuju i materijalno. Svaki test proći će “više ruku” pre nego što bude konačno ocenjen. Ako bude bilo nekih nedoumica i dodatnog objašnjenja, mimo ključa, nastavnici su dužni da sve testove još jednom pregledaju.

Najviše sporenja bilo je uoči ovog završnog ispita oko pravopisa i toga da li će se priznavati odgovori koji su tačni, ali nepismeno napisani. Do kraja nije stigao precizan odgovor - ali sudeći po prošlogodišnjem testu pismenost se neće bodovati ako pitanje nije iz oblasti pravopisa. Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović objasnio je da će u Uputstvu za ocenjivanje koje će dobiti školske komisije biti jasne instrukcije šta treba priznati kao tačan odgovor za svaki zadatak pojedinačno, a za sva odstupanja od Uputstva članovi komisija mogu da se obrate Centru za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Testove za završni ispit pripremile su radne grupe Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, u kojima se nalaze nastavnici iz osnovnih i srednjih škola, profesori sa univerziteta, konsultanti sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i savetnici iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Njihove zadatke rešavaće 78.004 učenika, koji će se boriti za neko od 83.335 raspoloživih mesta u gimnazijama i srednjim stručnim školama. U gimnazijama će biti mesta za 17.615 učenika, u srednjim stručnim školama 48.862 mesta na četvorogodišnjim i 16.591 na trogodišnjim profilima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: