"EU ne traži da priznamo Kosovo"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić kaže da je od svojih sagovornika u Briselu dobio uveravanja da EU nikad neće tražiti da Srbija prizna Kosovo i da im veruje.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.06.2012.

00:12

Default images

Posle susreta s predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom, Nikolić je istakao i da je ubeđen da se zahtevi Evrope u vezi sa Kosovom mogu ispuniti.

"Čuo sam jasno da EU nikad neće tražiti da Srbija prizna Kosovo i ja im verujem", rekao je predsednik Srbije na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Barozom i dodao: "EU traži da živimo bezbedno i bogato i ne vidim šta je tu sporno".

Predsednik Srbije rekao je i da je od sagovornika tražio i dobio detaljne informacije u vezi sa do sada postignutim dogovorima u dijalogu s Prištinom i naglasio da do sada nije video ništa što bi bilo u suprotnosti sa srpskim ustavom i srpskim interesima.

Nikolić je, međutim, dodao da će tražiti objašnjenje zašto se tumačenja sporazuma beogradskog tima razlikuju od tumačenja Evropske komisije.

Predsednik je najavio nastavak razgovora o toj temi u sredu, kad će međunarodni posrednik u dijalogu Robert Kuper boraviti u Beogradu.

Barozo je, istovremeno, istakao značaj "normalizacije odnosa sa Kosovom" za dalji evropski napredak Srbije i regiona, kao i važnost procesa pomirenja na zapadnom Balkanu.

Po njegovim rečima, Komisija će pomoći Srbiji na evropskom putu.
(Foto: Tanjug)
Prethodno, u toku dana Nikolić je rekao šefici evropske diplomatije Ketrin Ešton da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da predvodi premijer Srbije.

Nikolić, koji je tim sastankom započeo svoju prvu zvaničnu posetu u svojstvu šefa države, nije rekao kakav je stav Eštonove o tome.

Razgovoru s Eštonovom prisustvovao je i posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, a Nikolić je posle susreta rekao da se razgovaralo "o prošlosti, sadašnjosti, ali najviše o budućnosti".

U izjavi novinarima posle susreta sa Eštonovom, kojim je započeo seriju sastanaka sa najvišim evropskim zvaničnicima, Nikolić je rekao da misli da ju je u iskrenom razgovoru ubedio da za Srbiju nema bolje budućnosti od Evropske unije.

"Trebalo bi što pre formirati vladu u Beogradu, jer nam ističe dragoceno vreme", rekao je Nikolić.

Po Nikolićevim rečima, ono što je dogovoreno u dijalogu često se različito tumači u Beogradu, Prištini i u Briselu, pa je zamolio Eštonovu da konačno bude upoznat sa implementacijom dogovora.

"Kad državni činovnici razgovaraju, nemaju nikakvu odgovornost i različito tumače dogovore od svojih sagovornika", obrazložio je.

U izjavi novinarima posle susreta sa šeficom evropske diplomatije, koji je po njegovim rečima trajao duže nego što je planirano, Nikolić je rekao da misli da ju je u iskrenom razgovoru ubedio da za Srbiju nema bolje budućnosti od Evropske unije. "Mislim da sam je uverio da uopšte ne razmišljam o tome da postoji negde neka bolja budućnost za Srbiju i Srbe van članstva u EU", rekao je Nikolić novinarima nakon izlaska iz zgrade Evropske komisije i dodao da će Srbija učiniti sve što je potrebno da eventualno krajem godine dobije preporuku za pregovore o pridruživanju.

Među temama razgovora, kojem je prisustvovao i posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper, bila je i situacija na Kosovu, a Nikolić je rekao da bi sve strane trebalo da se uzdrže od bilo kakvih provokativnih akcija, kako bi građani na Kosovu živeli bezbedno.

"Razgovarali smo o prošlosti, sadašnjosti, ali najviše o budućnosti", rekao je Nikolić i na kraju podvukao da "Srbija nikad neće priznati Kosovo".

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej saopštio je, nakon susreta s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da "dalja normalizacija odnosa sa Kosovom" ostaje ključni uslov za početak pregovora za pridruživanje EU.
(Foto: Tanjug)
"Dalja normalizacija ostaje ključni uslov za sledeći korak, početak pregovora o pridruživanju", navodi se u Van Rompejevom saopštenju dostavljenom medijima.

Predsednik Saveta je rekao da je sem toga neophodno primeniti dogovore o regionalnoj saradnji i prelazima, kao i pronaći rešenje za sever Kosova i smiriti tenzije u interesu svih koji tamo žive.

Van Rompej je ocenio da je današnji razgovor sa Nikolićem bio "iskren i dobar" i da je zadovoljan što je od Nikolića čuo da je evropska integracija u vrhu njegovih prioriteta. On je naglasio da će novi srpski predsednik, kroz svoju podršku naporima buduće vlade, imati važnu ulogu u približavanju Srbije Evropi.

"EU je definitivno najveći trgovinski partner Srbije i glavni strani investitor", podsetio je Rompej, i obećao da će Brisel podržati dalji napredak Srbije na evropskom putu.

Na kraju, Van Rompej je Nikoliću poželeo uspešno predsedavanje na predstojećem samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi i ukazao na važnost procesa pomirenja za budućnost regiona.

Savetnik predsednika Republike Marko Đurić rekao je pre početka posete da Nikolić susretima pristupa s puno optimizma i s velikom ambicijom da Srbija, poštujući sopstvene inetrese, dođe do svog cilja - punopravnog članstva u EU.

"Nikolić će tražiti da uz puno razumevanje društveno-političkog konteksta u Srbiji i svest da samo kroz stalan dijalog i zajednički rad na rešavanju svih pitanja možemo doći do rešenja koje će značiti efikasan i brz put pridruživanja Srbije EU", kazao je Đurić.

Nikolićev savetnik je naglasio i da će datum za početak pregovora, kao i pitanja Kosova i Metohije takođe biti važne teme razgovora. Istovremeno, kako je naglasio, Nikolić će tražiti i podršku "interesima Srbije da pitanja spornih privatizacija i reforme pravosuđa", koja su, kako je ukazao, "ključna za životni standard građana i da razvoj institucija budu rešena brzo i efikasno". Prva Nikolićeva poseta Briselu dešava se u trenutku kad se u Beogradu ne zna ko će i kako formirati Vladu Srbije, niti kada će i kako biti nastavljen dijalog Beograda i Prištine - što su pitanja čije rešenje Brisel očekuje što pre.

To je posle susreta sa Nikolićem u ponedeljak u Beogradu potvrdio i evropski komesar za proširenje Štefan File rekavši da je "za Srbiju na njenom daljem putu ka EU ključni prioritet da postigne vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom".

Nikolić je ranije u intervjuu Tanjugu rekao da u Brisel ne ide po "naloge i komande, ili packe", već da i sam traži nešto za Srbiju.

A šta očekuju zvaničnici EU, prema onome što su izjavili agenciji Beta, pročitajte u odvojenoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

190 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: