Vojska vežba za poplave

Pripadnici vojski Srbije, Rumunije i Mađarske danas će pokazati osposobljenost za pomaganja civilima u slučaju poplava izazvanih izlivanjem reke Save.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.06.2012.

07:49

Default images

Završni deo vežbe "Tisa 2012" biće organizovan u zahvatu reke Save kod Starog grada, a u njemu će učestvovati više od 250 pripadnika Vojske Srbije raznih specijalnosti kao i pripadnici vojski Mađarske i Rumunije.

Na završnom delu vežbe, koja je počela u utorak, biće uključeni i civilni organi, nadležni za reagovanje u slučaju poplava - odeljenja za vanredne situacije Novog Sada i Šapca, štabovi čivilne zaštite tih gradova, kao i vojvođanski Crveni krst.

Pripadnici Rečne flotile prikazaće načine delovanja uz upotrebu rečnih minolovaca, patrolnih čamaca, amfibijskih transportera, desantno-jurišnih i desantnih čamaca, rečnih ronilaca i skela na evakuaciji i spasavanju ugroženog stanovništva.

Pontonirska jedinica Rečne flotile će prikazati korišćenje skela nosivosti 40 i 60 tona za spasavanje ljudi, stoke i materijalnih dobara, izradu i ojačavanje nasipa, izradu mosta...

Izvođenju praktičnog dela vežbe, koji je ujedno i završni dan, prisustvovaće visoki vojni zvaničnici sve tri vojske, strani vojni izaslanici akreditovani u Beogradu, i predstavnici civilnih struktura.

Uz zamenika komandanta Kopnene vojske Vojske Srbije brigadnog generala Vojina Č. Jondića, vežbi će prisustvovati zamenik komandanta Združenih snaga i komandant Kopnene vojske Mađarske, brigadni general Husar Janoš i zamenik komandanta Kopnenih snaga Rumunije, general-major dr Mirče Savu.

Štabni deo vežbe, koji je obuhvatao uvežbavanje procedura zajedničkog rada pri pružanju pomoći stanovništv,u bio je organizovan u šabačkom garnizonu, u Rečnoj flotili Vojske Srbije.

U tom dvodnevnom delu vežbe, 12. i 13. juna učestvovalo je 50 pripadnika Vojske Srbije, kao i 22 pripadnika Vojske Mađarske i 21 pripadnik Vojske Rumunije.

Trilateralne vežbe sa sličnom tematikom izvođene su u prethodnih nekoliko godina u sve tri države, saopštila je Vojska Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: