Eštonova: Ohrabrujuće reči Nikolića

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla je da je veoma zadovoljna današnjim razgovorom u Briselu sa novim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.06.2012.

21:24

Default images

Eštonova je dodala da današnji sastanak vidi kao prvi od mnogih.

"Prenela sam poruku gospodinu Nikoliću da očekujem da nastavi evropski put, i da cela EU podržava Srbiju u tim naporima. Takođe sam naglasila da je potrebno rešiti određena pitanja, kako bi se krenulo napred", navodi se u saopštenju visoke predstavnice EU.

Ešton je dodala da je ohrabrujuće to što je čula od Nikolića "da će svi dogovori koji su do sada postignuti u dijalogu sa Prištinom, biti u potpunosti sprovedeni".

"Takođe sam naglasila da ćemo, čim se formira nova vlada (Srbije) i stvori mogućnost za to, morati da ubrzamo proces (pregovora Beograda i Prištine) i budemo spremni da se izborimo sa svim teškoćama.

Dalje sam naglasila čvrstu poziciju EU da su za nas od ključne važnosti puna saradnja i sloboda kretanja za pripadnike Euleksa",
navela je Ešton.

Visoka predstavnica EU dodala je da je u razgovoru sa Nikolićem istakla i važnost regionalne saradnje i pomirenja, i istakla da je "ohrabrena time što je čula da će Srbija nastaviti da doprinosi stabilnosti i napretku čitavog regiona".

"To su osnovni principi EU i za mene nema mesta u današnjem svetu za retoriku iz prošlosti", piše u saopštenju Ketrin Ešton posle
sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boravi u Briselu, gde se sreo sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom, šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton i posrednikom u dijalogu Beograda sa Prištinom Robertom Kuperom.

Tom prilikom Ketrin Ešton je zatražila malu pomoć od prisutnih, pošto nije znala kako izgleda Tomislav Nikolić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: