Kuper: Fusnota se netačno tumači

Evropski posrednik u dijalogu između Beograda i Prištine Robert Kuper kaže da se dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova mora u potpunosti da se primeni.

Izvor: Beta

Sreda, 13.06.2012.

18:10

Default images

On je istakao da nije pravilno tumačenje da u natpisu ispred kosovske delegacije mora da piše puna odrednica utvrđena fusnotom u tom dogovoru.

Kuper je na skupu o približavanju Kosova EU rekao agenciji Beta da su i pitanja srpskih izbeglica sa Kosova i imovine privatnih lica i srpskih kompanija takođe deo dijaloga koji vode Beograd i Priština.

Posrednik EU je na okruglom stolu u Centru za evropsku politiku u Briselu ocenio da je jedan od razloga zategnutosti to što Srbi na severu Kosova ne veruju vlastima u Prištini i strahuju od njenih mera.

On je kazao da su razlozi takođe i kriminal i zastrašivanje Srba, što je, prema njegovom tumačenju, još lakše činiti ako postoji pritisak spolja i dodao da to nije isto kao situacija u Severnoj Irskoj. Kuper je ocenio da će kroz dijalog Beograd-Priština bez sumnje doći do ravnopravnijih odnosa dve strane. Uzvraćajući na tvrdnju u raspravi da neke članice EU koje ne priznaju Kosovu to nameravaju ipak da učine, Kuper je rekao da ne veruje da će do toga doći, zaključivši opaskom da je to pitanje koje spada u širu bezbednost Balkana.

Zvaničnik Evropske komisije zadužen za Kosovo Rut van Enk rekao je da će sutra vlastima u Prištini biti podnesena "mapa puta" za očekivani dijalog sa EU o viznoj liberalizaciji. On je dodao da se u ovom trenutku radi i na dovršetku studije o izvodljivosti za jedan vid Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) EU-Kosovo.

Van Enk je napomenuo da se očekuje da Evropska komisija predloži pregovore o SSP, ali je dodao da je onda stvar zemalja članica da li će one to prihvatiti ili ne.

Potpredsednik vlade u Prištini Petrit Seljimi rekao je na skupu da se rešenje problema severa Kosova može naći kroz punu primenu Ahtisarijevog plana.

Na pitanje kakve će posledice imati izjava kosovskog premijera Hašima Tačija da će biti okončan "nadzirani suverenitet Kosova" i da će zbog toga biti menjan kosovski ustav, Petriti je uzvratio da se time ni na koji način neće uskratiti dosadašnja prava Srbima na Kosovu.

On je ocenio da se iz Beograda vodi sračunata propaganda da je Kosovo crna rupa i neuspela država, opovrgavši to rečima da "Kosovo u suštini postaje uspešna priča za Evropu i svet".

Seljimi je dodao i da je Srbija kriva što nema avionskog saobraćaja između Beograda i Prištine, a tvrdio je da je samo zbog Srbije FIFA dosad sprečavala da kosovski fudbaleri igraju međunarodne prijateljske fubalske utakmice.

U raspravi je bilo reči i o pitanju nacionalizma i demagoškog populizma kod nekih lidera na zapadnom Balkanu, pa je tako naučni saradnik barselonskog centra CIDOB Žorzi Vaker Ivanes ocenio da su populističke vođe u ovom trenutku Nikola Gruevski u Makedoniji, Salji Beriša u Albaniji i Tomislav Nikolić u Srbiji, kao i premijer Kosova Hašim Tači.

Ivanes je, međutim, rekao da i unutar EU ima populističkih vođa i ocenio da je to i mađarski premijer Viktor Orban koji je, kako je rekao, snažno podržao politiku Gruevskog u Makedoniji.

Kuper bez odgovora o povlačenju iz dijaloga

Kuper je odbio da komentariše izveštaje da će se uskoro povući sa mesta posrednika EU u dijalogu Beograd-Priština.

"Tražio sam ovih dana svoju krštenicu i nisam uspeo da je nađem", rekao je Kuper novinarima.

Tanjug je prošlog meseca, pozivajući se na diplomatske izvore, objavio da Kuper, koji u avgustu puni 65 godina, namerava da se povuče sa mesta posrednika u dijalogu. Pravila EU nalažu da, osim u izuzetnim slučajevima, funkcioneri sa navršenih 65 godina moraju u penziju.

Kuper nije hteo da odgovori na pitanje da li je podneo zahtev da mu se mandat produži.

"To je vrlo opskurno pitanje", rekao je britanski diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: