Ugašen Vjesnik.hr, Nacional u krizi

Danas je prestao sa radom internet potral hrvatskog "Vjesnika" čije je štampano izdanje, nakon 72 godine, poslednji put izašlo 20. aprila ove godine.

Izvor: Tanjug, Jutarnji.hr

Sreda, 13.06.2012.

23:23

Default images

Vjesnik.hr bio je prvi hrvatski informativni portal, osnovan 1998. i nakon 14 godina rada juče su na njemu objavljene poslednje informacije, uz obaveštenje čitaocima da portal prestaje s ažuriranjem sadržaja zbog "nemogućnosti organizacije daljnjeg rada", piče Jutarnji list.

Novinari više meseci nisu dobili plate, ali preduzeće nije otišlo u stečaj. Vlada Zorana Milanovića nema volje da Vjesnik nakon 72 godine nastavi s izlaženjem.

Vršilac dužnosti direktora Vjesnika Robert Mekinić Hini je objasnio da više nisu u mogućnosti da plaćaju iznajmljivanje prostora u kojem je redakcija radila proteklih 25 godina.

"Očigledno je da ne postoji volja da se Vjesnik, list sa 72-godišnjom tradicijom, na bilo koji način sačuva. Uprkos nastojanjima novinara i ostalih zaposlenih koji su proteklih nekoliko meseci s neizvjesnom sudbinom i bez plate nastojali da profesionalno rade i sačuvaju Vjesnik više nismo u stanju obavljivati sadržaje ni na veb portalu", kazao je Mekinić.

Čeka li Nacional ista sudbina?

Vlasnik nedeljnika Nacional Harald fon Sifrid poručio je zaposlenima da nema para za štampanje narednog broja nedeljnika, dok je šef uprave Moric fon Sifrid telefonom javio da su propali pregovori s Hipo bankom za refinansiranje kredita.

Iako glasine u javnosti već odavno govore da je nedeljnik Nacional nakon 14 godina pred gašenjem, glavni urednik Robert Bajruši veruje da nije sve gotovo. Bajruši je novinarima najavio sastanak redakcije na kome će se zalagati da se naredni broj ipak objavi, kao i da postoje ponude za kupovinu nedeljnika.

Potencijalni investitori iz Hrvatske nudili su jednu kunu za Nacional i pokrivanje dugova koji nisu mali, ali je strani vlasnik odbio takve ponude misleći da je u stanju da izvuče nedeljnik iz teškoće.

Bajruši je rekao da je Nacional dobar proizvod koji je u poslednjih mesec i po dana imao rast prodaje od skoro 10 odsto uz kvalitetnan sadržaj, pri čemu je s oko 8.000 prodatih primeraka drugi po prodaji u Hrvatskoj, odmah iza nedeljnika Globus. Svi drugi su daleko od tih brojki, rekao je Bajruši.

Nekadašnji vlasnik Nacionala bio je Ivo Pukanić koji je ubijen u oktobru 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: