Svedok: Merčep komandovao MUP-om

U nastavku suđenja Tomislavu Merčepu, Zdravko Mustač je potvrdio da je Merčep bio komandant rezervne jedinice MUP koja je koristila zločinačku metodologiju.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2012.

21:35

Default images

Merčep se tereti za hapšenje 52 i mučenje i likvidacije 43 srpska civila s područja Zagreba, Kutine i Pakraca.

Bivši zamenik šefa Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka je u svom iskazu naveo da se Merčep u obeveštajnim dokumentima pominjao kao komandant, a da se u tim dokumentima opisivala i zločinačka metodologija jedinice.

Svedok nigde nije video da je Merčep formalno bio komandant, ali da je u funkcionalnom smislu tretiran kao čovek koji je komandovao, odnosno bio funkcionalni komandant.

Rekavši da misli da u obeveštajnim izveštajima nije video reč ubistvo, već da je bilo reči o mučenjima, iznuđivanju iskaza, nasilju i samovoljnom ponašanju, Mustač je naglasio da je jedinica imala ogromnu autonomiju ponašanja i bila na granici samovlašća, što je odudaralo od uobičajene organizacije.

On, međutim, ne zna da li je neko službeno bio šef te jedinice MUP-a, ko je bio pretpostavljeni Merčepu, koji je službeno bio savetnik u MUP-u. Svedok takođe ne zna da li je u lancu komandovanja bilo još ljudi između Merčepa i ministra.

Prema Mustačevom shvatanju, pripadnici jedinice spontano su okupljeni kroz rat, pa su u Merčepu našli čoveka koga mogu slediti.

"Izveštaj koji se pominjao na suđenju potpisao je tadašnji pomoćnik ministra odbrane Josip Perković", rekao je Mustač dodajući da ne zna šta je preduzeto na osnovu tog dokumenta. To je bilo u nadležnosti šefa Kancelarije za zaštitu ustavnog poretka Josipa Manolića, koji je mogao nešto da preduzme u dogovoru s predsednikom države Franjom Tuđmanom i nadležnim ministrom.

Mustač je naveo da je video Merčepa ispred Manolićeve kancelarije, ali ne zna da li je to bilo pre ili posle nego što je stigao izveštaj.

Svedok Ivan Tomšić, bivši zamenik direktora Zagrebačkog velesajma, gde je jedinica bila smeštena i gde je u paviljonu 22 bio logor za zatvorene civile, izjavio je da mu je jedan od pripadnika jedinice Stipe Manđarelo, koga je od ranije poznavao, rekao da je komandant njihove jedinice Merčep.

On je ispričao da je Merčepa sreo na Velesajmu nekoliko puta u prolazu u maskirnoj uniformi. Merčep mu nije govorio o svojoj funkciji, ali se on prema pripadnicima jedinice odnosio kao komandujući.

Milutin Cicvara, koji je sa ćerkom bio dva dana pritvoren u logoru u Pakračkoj Poljani, izjavio je da je tamo video Merčepa koji mu je, nakon što je pušten, napisao broj telefona na propusnicu.

Tokom boravka u Pakračkoj Poljani svedok je sreo rođaka Mirka Cicvaru koji je bio izudaran i preplašen i video telo Pere Rajčevića za koga je rekao da ne zna da li je bio mrtav.

Merčep je uhapšen 10. decembra 2010. godine, a kako je pre nekoliko godina navodno pretrpeo moždani udar, zbog lošeg zdravstvenog stanja odmah je prebačen u zatvorsku bolnicu. Podizanje optužnice u junu prošle godine dočekao je u banji gde se lečio.

Nevladine organizacija tražile su da Merčep odgovara i zbog nestanaka i ubistava srpskih civila iz Vukovara u leto 1991. godine, daleko pre početka borbi za grad, ali tužilaštvo nije uslišilo njihov zahtev.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: