Ustavni sud Srbije zabranio "Obraz"

Ustavni sud Srbije u Beogradu doneo odluku o zabrani ultradesničarske organizacije "Obraz", potvrđeno za B92 iz tog suda. Tužilaštvo zadovoljno.

Izvor: B92

Utorak, 12.06.2012.

12:36

Default images

Zabranu delovanja udruženja "Otačastveni pokret Obraz" od Ustavnog suda Srbije tražilo je Republičko javno tužilaštvo, a od tog zahteva do prve javne rasprave prošlo je dve godine.

Tužilaštvo je takođe tražilo i da se "Obraz" briše iz registra, kao i da se sva buduća udruženja i grupe koje žele da nastave aktivnosti "Obraza" smatraju nelegalnim da bi se sprečilo da aktivisti "Obraza" zaobiđu presudu o zabrani i registruju nova udruženja sa istom svrhom i ciljem i tako uspostave kontinuitet sa "Obrazom".

U Ustavnom sudu Srbije o zabrani "Obraza“, nakon javne rasprave, koja je održana u decembru 2011. održana su još tri ročišta na kojima se većalo o argumentima za zabranu i protiv nje.

U Tužilaštvu za B92 kažu da su zadovoljni odlukom Ustavnog suda Srbije, navodeći da zaštita ljudskih i građanskih sloboda mora ostati neprikosnovena.

"Nadamo se da će takva odluka Ustavnog suda Srbije doprineti suzbijanju nasilja i netolerancije u zemlji", kažu iz Tužilaštva. MUP Srbije je 2005. godine "Obraz" označio kao klerofašističku organizaciju.

Podsetimo, pre "Obraza", Ustavni sud Srbije je prošle godine u junu doneo odluku o zabrani delovanje takođe ultra-desničarske organizacije "Nacionalni stroj".

Republičko javno tužilaštvo takođe je zatražilo od USS da zabrani delovanje "1389". Taj zahtev upućen je još 2009. ali je povučen krajem 2011.

Razlog je taj što je Udruženje građana "1389", čiju je zabranu tražilo državno tužilaštvo, promenilo naziv u Udruženje građana "Pokret 1389". Naziv je promenjen sasvim po zakonu, a rešenje je potpisalo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu 21. decembra 2007. godine.

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je vođu "Obraza" Mladena Obradovića na 10 meseci zatvora zbog širenja mržnje pred otkazanu Paradu ponosa septembra 2009.

On je prošle godine pred Višim sudom u Beogradu prvostepeno je osuđen na dve godine zatvora zbog nasilja tokom Parade ponosa 2010.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

191 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: