Mesić: Dati vremena Nikoliću

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić kaže da predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću treba određeno vreme "da se uigra i da se oslobodi hipoteke prošlosti".

Izvor: Beta

Nedelja, 10.06.2012.

09:36

Default images

"Kako je on već napravio nekoliko političkih zaokreta u svojoj karijeri, ne isključujem mogućnost da takav manevar napravi i sada", napisao je Mesić u autorskom članku za današnji novosadski Dnevnik.

Dodao je da Nikoliću treba otvoreno reći šta se kod njega ne može tolerisati i da mu se ostavi "prelazni rok".

"U tom periodu će se utvrditi imamo li posla s Nikolićem, četničkim vojvodom, ili s redizajniranim Nikolićem, svesnim realnosti u kojoj živi i, još više, potreba zemlje kojoj je stao na čelo. Što se njegovih želja i snova tiče, najbolje da ih ostavi za sebe. Živi se i radi u realnosti", poručio je Mesić.

Ocenio je da Nikolić prvu priliku da dokaže zna li se postaviti tako da ne bude smetnja regionalnoj saradnji ima u politici prema Bosni i Hercegovini.

"Bude li imao snage da učini ono što njegov prethodnik nije, naime da poruči Srbima u BiH: vaša je domovina Bosna i Hercegovina, vaš je glavni grad Sarajevo i rešenje svojih problema potražite tamo, onda znamo da s takvim predsednikom Srbije možemo dalje", naveo je Mesić.

Prema njegovim rečima, Srbija ne mora nikada priznati državu Kosovo, ali mora omogućiti drugima u regiji da sarađuju s Kosovom i mora otvoriti granicu prema Kosovu, u krajnjoj liniji zbog perspektive tamošnjih Srba.

"Budućnost nije u menjanju granica, nego u njihovom otvaranju", istakao je Stjepan Mesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

124 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: