Italija: Bombu postavio iz osvete

Italijan koji je priznao da je postavio bombu ispred srednje škole u Brindiziju, na jugu zemlje, rekao je da je to uradio iz očaja i protesta.

Izvor: Tanjug

Subota, 09.06.2012.

20:18

Default images

Od te bomba krajem prošlog meseca poginula je 16. godišnja devojčica, a povređeno još pet tinejdžera.

"Bio je to demonstrativni potez, pošto sam dvaput prevaren, a prihodi su mi drastično smanjeni proteklih godina", rekao je Đovani Vantađato (68) tokom formalnog ispitivanja, kojem je podvrgnut nakon što je uhapšen 6. juna, prenela je italijanska novinska agencija ANSA.

On je kazao da su ga, kao vlasnika skladišta goriva, dva klijenta prevarila, zbog čega je, kako je naveo, izgubio 400.000 evra, a da je nekoliko klijenata, među kojima je i srednja škola ispred koje je postavio bombu, raskinulo ugovore sa njim.

Kako prenosi AFP, Vantađato je priznao da je sam proizveo bombu tešku 30 kilograma, testirao detonator van grada i potom, 19. maja, postavio eksplozivnu napravu ispred škole u Brindiziju.

Osumnjičeni, koji je zaplakao tokom ispitivanja, porekao je da je imao saučesnike, iako su očevici izjavili da su videli još jednog muškarca kako gura kontejner za smeće u kojem se nalazila bomba i postavlja ga na mesto ispred škole.

Vantađato, oženjen i otac dvoje dece, optužen je da je izazvao "masakr sa terorističkim ciljevima" pošto je priznao da je postavio bombu, koju je sam napravio, u trenutku kada se ispred škole nalazio veliki broj đaka, kako bi broj žrtava bio što veći.

Na optužujućem video snimku, objavljenom ubrzo posle napada, vidi se kako muškarac u sakou, za koga se sumnja da je Vantađato, pritiska dugme na daljinskom upravljaču nedaleko od mesta na kojem je bomba eksplodirala, a potom mirno odlazi.

Ovaj bombaški napad je izazvao šok širom Italije i probudio stavična sećanja na talas napada koje su '70-ih i '80-ih godina prošlog veka izvodili militantni aktivisti krajnje levice i ekstremne desnice, navodi francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: