Rusija protiv intervencije u Siriji

Rusija u Savetu bezbednosti UN neće dozvoliti vojnu akciju protiv Sirije, rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: B92

Subota, 09.06.2012.

17:46

Default images

On je takav scenario nazvao "katastrofičnim".

"Nećemo dozvoliti Savetu bezbednosti UN da pribegne sili. To bi imalo teške posledice po ceo region Bliskog istoka", kazao je ruski ministar, čija je zemlja stalna članica Saveta bezbednosti UN sa pravom veta.

On je kazao da je Rusija zabrinuta zbog sve žešćih sukoba u Siriji, ali i naglasio da će Moskva nastaviti da se protivi upotrebi sile.

"Situacija u Siriji postaje sve više alarmantna", rekao je Lavrov i ponovio predlog Moskve da se održi međunarodna konferencija o Siriji na kojoj bi bila ojačana međunarodna podrška planu specijalnog izaslanika UN i Arapske lige za Siriju, Kofija Anana.

"Zabrinuti smo zbog reakcije nekih spoljnih činilaca koji otvoreno podržavaju naoružane grupe (u Siriji) i istovremeno traže od međunarodne zajednice konkretne poteze za promenu režima u Siriji", istakao je on.

Lavrov je rekao da se Moskva ne protivi intervenciji da bi zaštitila režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada, nego zato što u Siriji žive pripadnici različitih verskih zajednica i zato što neki od onih koji se zalažu za vojnu intervenciju žele da to promene i zemlju pretvore u bojno polje kako bi tamo dominirao islamski svet.

Lavrov je podsetio i na dva nedavna napada u Damasku na autobus u kojem su bili ruski specijalci i na bombaški napad na zgradu u kojoj su takođe bili Rusi.

Kako navodi agencija Frans pres, govoreći o međunarodnoj konferenciji o Siriji, Lavrov nije pomenuo Iran kao jednog od učesnika.

Agencija Interfaks je, međutim, danas prenela reči zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Genadija Gatilova, koji je rekao da Iran ima "puno pravo" da prisustvuje toj konferenciji, na osnovu važnosti uloge te zemlje u regionu i posebnih odnosa Teherana i Damaska.

Prema podacima UN, od marta prošle godin,e kada su počeli masovni protesti Bašara al-Asada i njegove vlade, u Siriji je poginulo najmanje 9.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: