Advokati obustavljaju rad u utorak

Upravni odbor Advokatske komore Srbije odlučio je da obustavi rad svih advokata u Srbiji u utorak, 12. juna, povodom napada na advokata Nenada Vukasovića.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 09.06.2012.

14:21

Default images

Napad na advokata Vukasovića najoštrije je osudila i ministarka pravde Snežana Malović.

U saopštenju Advokatske komore Srbije navodi se da u utorak, 12. juna, advokati neće postupati ni u jednoj pravnoj stvari, bez izuzetka, kod sudova i drugih državnih organa u zemlji.

Iz Komore su pozivali sudove i druge državne organe u Srbiji da podrže protest advokata Srbije, te da zbog obustave rada 12. juna u postupcima advokati, kao njihovi punomoćnici, odnosno branioci ne trpe posledice.

Kako se dodaje u saopštenju, advokati napad na Vukasovića doživljavaju kao napad na svakog od advokata u Srbiji pojedinačno i advokatsku profesiju u celini. Advokatska komora Srbije je izrazila najoštriji protest povodom napada na Vukasovića i ugrožavanje njegovog života.

Advokat Vukasović, nekadašnji branilac Zvezdana Jovanovića koji je osuđen zbog ubistva premijera Zorana Đinđića, napadnut je sinoć u svojoj kancelariji, kada su mu dva napadača bacila kiselinu u oči.

Ranije danas Advokatska komora Srbije zatražila je od Ministarstva unutrašnjih poslova i Tužilaštva da preduzmu energične mere i u najkraćem roku otkriju počinoce i motiv napada na advokata Vukasovića, koji je član Upravnog odbora Komore.

Malović osudila napad na Vukasovića

Foto: Tanjug, Arhiva
Ministarka pravde Snežana Malović najoštrije je osudila napad na advokata Nenada Vukasovića. Ona je podržala zahtev advokatskih komora da državni istražni organi u najkraćem roku otkriju krivce.

"Ovakav napad je brutalan napad na celu advokatsku profesiju", izjavila je Malovićeva za B92 i dodala da je uverena da će počinioci biti uskoro privedeni pravdi.

"Očigledno je da je cilj ovakvog napada zastrašivanje, a od državnih organa očekujem potpunu i temeljnu istragu, kao i rezultate", naglasila je ministarka pravde.

Na napad je reagovala i Advokatska komora Beograda. Kako je za B92 izjavila Zora Dobričanin Nikodinović iz Advokatske komore Beograda, u poslednje vreme su napadi na advokate učestali, pa je napad na Vukasovića, prema njenim rečima, samo rezultat svega što se kod nas dešava u advokaturi.

"Mi ćemo tražiti od policije da hitno otkrije počinioce ovog dela. Tražićemo da i advokati imaju status službenog lica, kako to imaju sudije i tužioci, jer radimo sa istim ljudima. Organizovaćemo i generalni štrajk sa potpunom obustavom rada, samo ćemo se dogovoriti koliko će to trajati", kaže Dobričanin Nikodinovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: