Gruzija neće priznati Kosovo

Predsednik Gruzije Mihail Sakašvili izjavio je da priznanje jednostrano priglašene nezavisnosti Kosova nije u redu sa stanovišta Međunarodnog prava.

Izvor: B92

Petak, 08.06.2012.

10:56

Default images

On je rekao da Gruzija ne može priznati Kosovo zbog svoje unutrašnje situacije.

"Verujemo da je sa međunarodne tačke gledišta priznanje nezavisnosti Kosova bilo pogrešno, a u tom smislu polazim od unutrašnje situacije u našoj zemlji", kazao je Sakašvili.

Istakavši da SAD nisu vršile pritisak na Gruziju da prizna Kosovo, on je kazao da su stavovi Tbilisija i Vašingtona isti o glavnim pitanjima, ali da SAD ne pozivaju Gruziju "da sada uradi jedno, a potom nešto drugo".

"SAD su priznale nezavisnost Kosova, a Gruzija nije. SAD nikada nisu vršile pritisak na nas da to učinimo", rekao je Sakašvili u razgovoru sa studentima Učiteljske škole, koji prenosi "Gruzija onlajn".

Prema njegovim rečima, za razliku od Rusije, SAD pružaju Gruziji mogućnost da sprovodi sopstvenu politiku i da samostalno donosi odluke.

"Ono što je najvažnije oni žele da se razvijamo i da budemo uspešni", ocenio je gruzijski predsednik.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nedavno je izjavio ruskom radiju "Eho Moskve" da Južna Osetija i Abhazija mogu da budu nezavisne, a Kosovo ne može, jer su to dve različite situacije na koje se ne mogu primenjivati jednaki principi.

Na tu izjavu reagovao je zamenik ministra spoljnih poslova Gruzije Nino Kalandadze, koji je izrazio nadu da će pitanje eventualnog priznanja separatističkih gruzijskih oblasti od Srbije biti razjašnjeno kroz bilateralne razgovore Tbilisija i Beograda.

Kalandadze je ocenio da su Gruzija i Srbija izabrale evropski put i da "žele članstvo u Evropskoj uniji", dodajući da EU priznaje teritorijalni integritet Gruzije i gruzijske granice u okviru međunarodnog zakona i da je, shodno tome, u nacionalnom interesu Srbije da sledi međunarodne standarde.

Gruzija i Rusija su pogoršali odnose avgusta 2008. godine kada je došlo do kratkog međusobnog oružanog sukoba, što je imalo za posledicu otcepljenje gruzijskih oblasti Abhazije i Južne Osetije, čiju je nezavisnost Moskva odmah priznala.

Nezavisnost Južne Osetije, pored Rusije, priznale su Nikaragva, Nauru, Venecuela i Tuvalu, dok su nezavisnost Abhazije, uz Rusiju, priznale takođe Nikaragva, Venecuela, Nauru i Tuavalu, kao i Vanatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: