Nerealan nastavak sednice Skupštine

Slavica Đukić Dejanović kaže da nije realno da se nastavi konstitutivna sednica Skupštine, zakazana za 11. jun, čak i da se dogovor o vladi postigne za vikend.

Izvor: Beta

Petak, 08.06.2012.

15:01

Default images

"Nije realno da sednica bude u ponedeljak, jer ako bi se sutra postigli dogovori, treba poslati pozive svim poslanicima. Radovalo bi me da se sutra ti razgovori i završe, da se obezbedi parlamentarna većina, što bi, teorijski, značilo da bi sednica mogla da bude već naredne nedelje", kazala je potpredsednica SPS za Radio Beograd.

Povodom sutrašnjeg nastavka pregovora Demokratske stranke i koalicije oko SPS, Đukić Dejanovićeva je kazala da su na dnevnom redu ekonomski i nacionalni program buduće vlade: saradnja sa Republikom Srpskom i pitanje Kosova.

"Mislim da nigde nije zapelo (u pregovorima) i da se dogovara ekonomski i nacionalni program, da su to dve osnovne sfere kojima će se ova vlada baviti i to odmah po osnivanju, tako da bi funkcionisanje bilo nesmetano, da ne dođemo u situaciju da za koji mesec ili godinu dana razgovaramo o tim temama", kazala je Đukić Dejanovićeva.

Na pitanje o tome da li su sve strane saglasne da je saradnja sa Međunarodnim monetarnim fondom potrebna Srbiji, ona je rekla da je SPS u više navrata ocenio da nije potreban MMF "koji će tražiti nešto što mi već znamo da treba da učinimo".

"Mi mislimo da naše institucije i odgovorni pojedinci moraju preuzeti odgovornost za nesto što drugi traže. Realizacija finansijske stabilnosti ne može biti na račun smanjenja plata i penzija, koje su već do te mere smanjene da ispod toga ne može ići. Ja mislim da smo se mi o tome već složili", kazala je potpredsednica SPS.

Upitana da li je i za DS prihvatljivo da ne bude zamrzavanja plata i penzija uprkos upozorenja Fiskalnog saveta, Đukić Dejanovićeva je rekla da se o tome moraju konsultovati finansijski stručnjaci.

"Fiskalni savet je počeo da izlazi u javnost od kada imamo tehničku vladu. Mislim da bi bilo jako dobro da svoje predloge daju kompetentnim ljudima u novoj vladi. Trebalo bi da objasne koliko dugo je neophodno da traje to zamrzavanje i šta ono znači za čoveka koji mora sebi da obezbedi egzistenciju. Mi ćemo socijalnu komponentu svakako uzimati u obzir u tim pregovorima", navela je ona.

Bivša predsednica parlamenta je za Radio-televiziju Vojvodine rekla i da bi prihvatila funkciju ministarke zdravlja u budućoj vladi Srbije, ukoliko glavni odbor socijalista proceni da ona treba da bude deo izvršne vlasti.

"Ja ću to prihvatiti, naravno pod uslovom da socijalistima pripadne ovaj resor u budućoj vladi, što, s obzirom na naš program, ima logike", kazala je Đukić Dejanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: