Moskva: Uspešno lansirana raketa

Raketne snage ruske armije uspešno su lansirale interkontinentalnu balističku raketu "topolj" sa poligona “Kapustin jar” u oblasti Astrahana.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

22:12

Default images

Predstavnik Ministarstva odbrane za strateško raketne snage, pukovnik Vadim Kovalj je precizirao da je školska bojeva glava sa zadatom tačnošću pogodila cilj na poligonu “Sari Šagan” u Kazahstanu, a to znači da je raketa prevalila više od 3.000 kilometara do cilja.

"Ciljevi ovakvih lansiranja su provera stabilnosti osnovnih letačko tehničkih karakteristika raketa ove klase u toku dužeg perioda korišćenja”, rekao je Kovalj i dodao da će dobijeni parametri biti korišćeni za razvoj efikasnih načina za prevazilaženje protivraketne odbrane.

U novembru prošle godine lansiran je “topolj” na Kamčatki, kako bi se proverila mogućnost produženja njegovog upotrebnog veka do 25 godina.

Raketni sistem “topolj” prvi je koji je Rusija razvila posle raspada Sovjetskog Saveza, a rakete koje su smeštene na teškim vozilima imaju mogućnost da menjaju putanju u toku leta, mogu da dobace na daljinu 11.000 kilometara, dok njihove nuklearne bojeve glave imaju eksplozivnu snagu 550 kilotona.

Sistem je uveden u ruske oružane snage 1997. godine, a nova pokretna lansirna rampa koja se nalazi na vozilu konstruisana je 2004. godine, dok se od 2006. godine nalazi u oružanim snagama ruske armije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: