Lavrov: Iran spreman na pregovore

Teheran je zainteresovan za učešće u pregovorima za rešenje spora povodom iranskog nuklearnog pitanja, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 07.06.2012.

21:28

Default images

"Razgovarali smo o pripremama za moskovski sastanak 18. i 19. juna, koji će biti održan na nivou zamenika ministara spoljnih poslova. Imamo utisak da su Iranci zaista zainteresovani za pregovore i uspostavljanje stabilnog pregovaračkog procesa", rekao je Lavrov, koji se s Vladimirom Putinom zaustavio u Iranu po povratku iz Kine da bi se sastao sa Mahmudom Ahmadinežadom.

Lavrov je istakao da se nada da će sastanak u Moskvi biti "važan korak u tom pravcu" i objasnio da će biti posvećen predstojećim pregovorima "šestorke" sa Teheranom o njihovom nuklearnom program.

Ruski šef diplomatije je naglasio da Rusija predlaže da se pregovara na osnovu principa postepenosti i reciprociteta. Putin je ranije danas, tokom razgovora sa Ahmadinežadom, rekao da Moskva podržava nuklearni program Irana sve dok je mirnodopski.

Međutim, SAD, Izrael i zapadne zemlje sumnjaju da Iran razvija vojni nuklearni program pod plaštom energertskog programa i traže od Irana da prestane da proizvodi obogaćeni uranijum, dok su UN donele rezoluciju u kojoj se od Irana traži da potpuno dokaže da je njihov program mirnodopski.

Zemlje "šestorke", a to su pored Rusije, SAD, Francuska, Velika Britanija, Kina i Nemačka, zajedno sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju, zahtevaju od Irana da sasvim jasno stavi na uvid sve dokaze da neće koristiti atomsku energiju u vojne svrhe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

13 h

Podeli: