"Srbi da ne budu guske u magli"

Predsednici srpskih opština sa severa Kosova nisu danas od predsednika Srbije Tomislava Nikolića dobili "sporna" dokumenta o pregovorima Beograda i Prištine .

Izvor: Beta

Četvrtak, 07.06.2012.

00:30

Default images

Nikolić im je rekao da će se zalagati za njihovo učešće u nastavku razgovora Beograda i Prištine i najavio da će im predati dokumenta iz pregovora s Prištinom, koja im je danas na sastanku samo "iz ruke" pokazao. On im je poručio i da ne odgovaraju na provokacije i da se uzdrže od nasilnih akcija prema pripadnicima međunarodnih snaga

Predsednik Srbije je uoči sastanka izjavio da će predstavnicima Srba sa severa Kosova pokazati dokumenta o dosadašnjim razgovorima Beograda i Prištine koje je, kako je rekao, zatekao kada je preuzeo dužnost. On kaže da će im ta dokumenta iz Brisela dostaviti čim ih prouči njegov kabinet.

"Oni moraju da znaju šta žive, koji život žive i šta im je država Srbija omogućila, a šta je od nadležnosti prepustila nekome ko upravlja Kosovom i Metohijom. Dakle ne smeju više da budu kao guske u magli i u svakoj odluci koju Srbija u njihovo ime donese moraju da budu makar obavešteni", rekao je Nikolić. Nikolić je, tokom razgovora s predstavnicima Srba sa severa KiM, istakao da se problem te pokrajine mora rešiti mirnim i demokratskim sredstvima.

Kako je navedeno u saopštenju Pres službe predsednika, Nikolić je rekao da se pri rešavanju problema Kosova mora postići konsenzus svih relevantnih političkih faktora u Srbiji. On se obavezao da u što kraćem roku organizuje razgovore na kojima bi bio utvrđen konsenzus političkih činilaca.

Predsednik Srbije je istakao i da Vlada Srbije i sve institucije moraju preduzeti sve što je u njihovoj moći da bi se zaštitila bezbednost i prava građana Srbije koji žive na Kosovu i Metohiji i pozvao građane južne srpske pokrajine da ne odgovaraju na provokacije i uzdrže se od nasilnih akcija prema pripadnicima međunarodnih civilnih i vojnih organizacija, koje su tamo prisutne.

Nikolić je razgovarao s predsednicima opština Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić - Krstimirom Pantićem, Dragišom Milovićem, Slavišom Ristićem i Brankom Ninićem, kao i sa načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Radenkom Nedeljkovićem.

Uoči sastanka, novinari su videli da je u zgradu Predsedništva odvojeno ušao i vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić, ali nije poznato da li je i on učestvovao na sastanku.

Predsednici četiri opštine sa severa Kosova i Metohije izneli su predsedniku Nikoliću probleme sa kojima se suočavaju Srbi u južnoj srpskoj pokrajini, sa posebnim osvrtom na nedavne događaje.

Kako se u saopštenju navodi, Nikolić će za nekoliko dana razgovarati i sa delegacijom Srba koji žive južno od reke Ibar.
Foto: Tanjug
Predsednik Skupštine opštine Zvečan Dragiša Milović, međutim, kaže da je predsednik Nikolić samo pokazao predstavnicima Srba sa severa Kosova dokumenta o pregovorima Beograda i Prištine i dodao da će im dokumenta vrlo brzo biti data kako bi se upoznali sa sadržajem.

"Dobićemo vrlo brzo sva dokumenta iz Brisela, neka smo već dobili na uvid od OEBS-a i UNMIK-a. Reč je o dokumentima koja kabinet predsednika tek treba da prouči", kazao je Milović novinarima nakon sastanka sa šefom države u Predsedništvu Srbije.

Na pitanje da li u dokumentima potpisanim u Briselu ima nečega o čemu javnost Srbije nije bila obaveštena, Milović je odgovorio potvrdno.

On je precizirao da je Nikolić najavio sastanak na kojem će, kako je rekao, pokušati da postigne konsenzus u vezi sa pitanjima o Kosovu i Metohiji. Milović, međutim, nije mogao da kaže sa kim će to Nikolić inicirati takav sastanak.

"Očekujem da se konsenzus postigne ovde u Beogradu kako bismo znali kako dalje. Mi apelujemo na Srbe na Kosovu da ne nasedaju na provokacije kako ne bi bili optuživani", rekao je Milović.

Upitan da li će Srbi nastaviti da blokiraju kretanje Euleksa i da li je o tome bilo reči na sastanku sa predsednikom Srbije, Milović je rekao da to nije bila tema razgovora, a da će se pripadnici Euleksa moći da se kreću slobodno "kada budu dokazali da su statusno neutralni kao što je to u slučaju Kfora".

"Priština je tokom prethodnih 13 godina imala priliku da pruži ruku pomirenja. Ja to do sada nisam video. Naši građani su zaplašeni i mi očekujemo zaokret, kao i to da se Srbi sa Kosova uključe u pregovore sa Prištinom sa čim se složio i Nikolić", jasan je Milović.

Prema rečima predsednika Skupštine opštine Zvečan, Euleks je i jutros skidao registarske tablice na kojima nisu oznake RKS, ili KS i pozvao šefa pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom Borislava Stefanovića da o tome "kaže istinu".

Milović je ocenio da se pogoršava bezbednosna situacija na severu Kosova i da se zbog toga što nisu konstituisane vlada i skupština Srbije povlače jednostrani potezi i "milom ili silom sever Kosova integriše u kosovski sistem".

Pantić: Nikolić zamolio Srbe da budu uzdržani

Predsednik opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da čelnici lokalnih samouprava sa severa Kosova nisu danas s predsednikom Nikolićem razgovarali o tome šta Srbi treba da učine ako Kfor pokuša da ukloni barikadu na mostu na Ibru koji Mitrovicu deli na srpski i albanski deo.

"Zamolio nas je (Nikolić) da budemo uzdržani, da ne nasedamo na provokacije, da ne dozvolimo međunarodnim misijama da iskoriste situaciju da Srbe optuže za nasilje i da onda to bude alibi za njihovu neprimerenu reakciju", rekao je Pantić agenciji Beta nakon sat i po dugih razgovora u Predsedništvu Srbije.

Prema njegovim rečima, ono što će se desiti na Kosovu i Metohiji zavisi pre svega od građana.

"Srbi su rešeni da probleme rešavaju mirnim putem i nećemo nikada učiniti nijedan jednostran potez, ali ne možemo ni da dozvolimo da se Srbima krše osnovna ljudska prava i nameće nešto što nije u skladu ni s našim zakonima ni s medjunarodnim pravom", rekao je predsednik opštine Kosovska Mitrovica.

Prema njegovim rečima, s Nikolićem nije razgovarano o odluci Štaba za vanredne situacije opštine Kosovske Mitrovice koji je 4. juna odlučio da uvede obavezna dežurstva na barikadama za sve punoletne građane tog grada zbog, kako se navodi, ugroženosti bezbednosti i imovine.

Pripadnicima Euleksa, kako se navodi u odlukama tog štaba, do daljeg neće biti dozvoljeno da se neometano kreću severnim delom Kosovske Mitrovice.

Pantić je dodao da je razgovarano o opštoj bezbednosti na Kosovu i Metohiji, a da se Nikolić posebno interesovao za položaj Srba koji žive južno od Ibra u albanskom okruženju.

Povodom najava iz Prištine da bi razgovori o severu Kosova mogli da počnu u septembru, predsednik opštine Kosovska Mitrovica je naveo da čelnici lokalnih samouprava tog područja mogu razgovarati s prištinskim zvaničnicima samo kao članovi državne delegacije Srbije.

Pantić je kazao da sagovornici u tom dijalogu mogu biti svi kosovski zvaničnici osim onih koji su osumnjičedni za teške zločine protiv Srba.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: