Upis na fakultete odložen za 7 dana

Upis u prvu godinu osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija biće odložen za nedelju dana, pa će tako početi 27. juna i trajati do 18. jula.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

18:47

Default images

U Ministarstvu prosvete i nauke kažu da će svi univerziteti u Srbiji morati da poštuju dopis Ministarstva, pa i Univerzitet u Beogradu, koji je na jučerašnjoj sednici Senata odlučio da se upis ne odlaže, već da se održi od 20. do 22. juna.

"U više navrata dopisom je Ministarstvo o tome obavestilo i Univerzitet u Beogradu. Ministarstvo prosvete i nauke će postupiti u skladu sa Zakonom", navedeno je u saopštenju.

U Ministarstvu, međutim, nisu precizirali da li to znači da mogu da "obore" nedavnu odluku Univerziteta u Beogradu da termine neće pomerati.

Kako je rečeno u Ministarstvu, univerziteti su se saglasili da se upis u prvu godinu osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija sprovodi istovremeno.

"Zbog velikog nevremena u februaru i proglašenja vanredne situacije, školska godina produžena je za pet radnih dana, te će učenici završnog razreda srednjih škola biti u situaciji da kasnije polažu završne ispite i kasnije dobijaju svedočanstva sa kojima treba da konkurišu za upis", kažu u Ministarstvu nauke i prosvete i dodaju da dobijaju mnogobrojne primedbe od učenika i roditelja u vezi sa ranim terminom upisa.

Članovi Senata UB rekli su da su datumi za upis bili od ranije poznati i da škole imaju tri nedelje da odštampaju svedočanstva učenika.

Prorektorka za nastavu UB Neda Bokan rekla je da upis na fakultete ne treba pomerati i objasnila da su maturanti završili nastavu još u maju i da njihove škole imaju tri nedelje da im izdaju svedočanstva kako bi mogli da se prijave za prijemne ispite na fakultetima.

Prorektor za nastavu Univerziteta u Nišu prof. dr Tomislav Pavlović rekao je danas da će taj univerzitet poštovati rokove koje Ministarstvo prosvete bude objavilo u Konkursu za upis na prvu godinu osnovnih studija.

"Očekujemo objavljivanje konkursa koji će sadržati i datume za prijavljivanje i upis", kazao je Pavlović.

On je dodao da je video da je Univerzitet u Beogradu istakao neke svoje datume, ali ne želeći da ulazi u razloge beogradskih kolega, Pavlović je ponovio da će niški univerzitet poštovati rokove Ministarstva prosvete.

Na sednici Saveta Univerziteta u Novom Sadu danas je odlučeno da se poštuje odluka Ministarstva i da se odloži upis za nedelju dana.

"Ova odluka se ne odnosi na Medicinski fakultet u Novom Sadu, jer svi medicinski fakulteti u zemlji moraju imati prijemni rok u istom terminu zbog identičnih prijemnih testova", rekao je Tanjugu rektor novosadskog univerziteta Miroslav Vesković.

Vesković smatra da su predloženi termini Ministarstva prosvete razumni, a rukovodstvo novosadskog univerziteta, po njegovim rečima, osim o uputstvu ministarstva, vodilo je računao o terminu kada srednjoškolci u regionu završavaju nastavu.

Prema njegovim rečima, region koji gravitira ka Novom Sadu, Vukovar i deo Republike Srpske nešto kasnije završavaju srednju školu, pa i sa te strane je predloženi termin od 27. juna prihvatljiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: