"Reći ćemo ko je bio pod nadzorom"

Pojedini građani čije su telefonske komunikacije bile neovlašćeno nadzirane biće obavešteni o tome kada bude završen nadzor, rekao je Rodoljub Šabić.

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2012.

00:59

Default images

Poverenik za informacije od javnog značaja je dodao da to ipak neće biti moguće u svim slučajevima.

"Nadzor nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti sproveden je ili je u toku u Orion telekomu, Telenoru, VIP mobilu i Telekomu Srbije. Nadzor se odnosi i na mobilnu telefoniju i na fiksnu, kod onih provajdera koji je imaju. Odnosi se na pristup takozvanim 'zadržanim podacima', ne i na prisluškivanje. Nije obuhvatio i Internet", rekao Šabić listu "Danas".

Do sada je u službi poverenika više od 1.600 predmeta u vezi sa problemima zaštite podataka o ličnosti, a do sada je okončan rad na više od 1.400. Reč je o problemima iz više različitih oblasti, pa i iz oblasti komunikacija. Ovih poslednjih, do sada je bilo nekoliko desetina, kazao je Šabić.

On je kazao da ovakva akcija nadzora nikada do sada nije sprovođena u Srbiji, izuzetno je obimna i podrazumeva veoma složen posao, koji zahteva angažovanje dobrog dela kadrovskih resursa kojima poverenik raspolaže.

"Ova akcija nadzora, isto kao i zahtevi za ocenu ustavnosti, koje smo podneli zaštitnik građana i ja, trebalo bi da za posledicu imaju ozbiljne, odgovorne reakcije, odgovarajuće reakcije brojnih relevantnih državnih organa - Vlade, Skupštine, pravosuđa, nadležnih ministarstava, službi bezbednosti itd", rekao je Šabić.

On smatra da policiji i službama bezbednosti moraju biti obezbeđeni uslovi za efikasno delovanje, ali to mora da podrazumeva poštovanje garancija ljudskih prava utvrđenih Ustavom.

"Potrebno je, dakle, bez odlaganja obezbediti zakonske, normativne uslove, ali i primenu organizacionih i logističkih rešenja, uključujući i najsavremenije IK tehnologije, da bi se omogućilo i ostvarivanje ustavne garancije i efikasno delovanje organa bezbednosti", dodao je Šabić.

Na pitanje šta njegova institucija može da učini ako se utvrde nezakonitosti, on je odgovorio da to zavisi od vrste nezakonitosti.

"To može podrazumevati, za sada hipotetički, upozorenja zabrane, prekršajne i eventualno krivične prijave. A nakon toga može i mora podrazumevati mnogo toga što treba da urade drugi nadležni", rekao je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: