Prva postizborna svađa DS - SNS

Slučaj "Danijeli" prva je ozbiljna svađa DS i SNS koja je izbila nakon tvrdnji demokrata da strani investitori zbog izbora Tomislava Nikolića zaobilaze Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 06.06.2012.

18:33

Default images

Prvi sa tom izjavom u javnost je izašao lider DS-a Boris Tadić. On je nakon sastanka u predsedništvu Srbije novinarima rekao da su italijanske kompanije za proizvodnju čelika i za preciznu mehaniku "Danijeli" i "Baldijeri" nakon izbora odložile svoje investicije u Srbiji do daljeg. To je veoma loša vest za našu zemlju, dodao je Tadić.

Potom je ministar ekonomije Nebojša Ćirić (URS) rekao da očekuje da će italijanska kompanija realizovati investiciju u izgradnju čeličane u Srbiji "uprkos mogućoj uznemirenosti, što signaliziraju i drugi investitori, zbog neočekivanog ishoda predsedničkih izbora".

Usledila je reakcija Srpske napredne stranke, koja je u saopštenju ocenila da DS nije u stanju da obezbedi nove investicije, što je upravo pokazao primer "Danijelija", a Borisa Tadića je otpužila da iznosi "brutalne laži pokušavajući da opravda svoju nesposobnost".

SNS je u saopštenju naveo da je ta stranka već pozvala Ambasadu Italije u Beogradu i da će učiniti sve da firmu "Danijeli" dovede u Srbiju, "umesto onih koji ih nikada nisu dovodili, a govorili su da ih dovode".

Po podne su se zatim oglasili i visoki funkcioneri DS-a Jelena Trivan i Božidar Đelić, koji su takođe naveli da je odustajanje stranih investitora povezano sa novoizabranim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
Boris Tadiæ i Aleksandar Vuèiæ na prijemu u Ambasadi Italije u Beogradu (Foto: Tanjug)
Jelena Trivan je rekla da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić za sedam dana vladavine uspeo da državi napravi problem sa regionom, EU i čitavim svetom i da zato ne treba da čudi zašto investitori nisu u ovom trenutku spremni da ulažu u Srbiju.

Ona je u izjavi za državnu agenciju Tanjug rekla da su strani mediji puni tekstova o nestabilnosti u Srbiji i regionu i da je "krajnje prirodno da investitori nisu spremni da u ovom trenutku i ovakvim okolnostima ulažu u Srbiju".

I Božidar Đelić je naveo da su novonastale političke okolnosti u Srbiji dovele do toga da italijanska kompanije investira u Hrvatsku, a ne u Srbiju.

A onda se oglasila i funkcionerka SNS i kandidatkinja te stranke za premijera Srbije Jorgovanka Tabaković.

Ona je poručila da se investitori pri odlučivanju da li da ulažu u neku zemlju rukovode profitnim motivima, a ne bilo čijim izjavama i ujedno ocenila da su besmislene tvrdnje potpredsednice DS Jelene Trivan.

Tabakovićeva veruje da se iza izjave potredsednice DS-a krije pokušaj da se u drugi plan stavi otkrivanje istine o stanju javnih finansija Srbije, koje su, kako je podvukla, zasluga "onih koji su vodili vladu i državu do juče".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

207 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: