Gužve na Pančevcu još nedelju dana

Zbog radova koji su u toku, na Pančevačkom mostu je drugi dan zaredom velika saobraćajna gužva. Vozila za prelazak na beogradsku stranu čekaju i 25 minuta.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 05.06.2012.

07:22

Default images

Putovanje tom saobraćajnicom jutros je trajalo tridesetak minuta, a dužina kolone vozila bila je oko četiri kilometra. U pravcu ka Pančevu nema gužvi i zastoja.

Mnogi sugrađani pešice prelaze most, a prolaz je otežan i kolima Hitne pomoći. Gužve na Pančevačkom mostu u pravcu ka Beogradu počele su juče ujutro, jer su Putevi Srbije počeli hitnu popravku mosta.

Očekuje se da će radovi trajati još sedam dana.
Foto: Tanjug
Popravka mosta je počela nakon što je napuklo ležište na jednom od stubova. Predstavnici "Puteva Srbije" ističu na vanrednoj konferenciji za novinare da je napuklo ležište poslednjeg stuba u pravcu od Pančeva ka Beogradu neposredno pred isključenje u Ulicu despota Stefana.

V.d. generalnog direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak kaže da će u naredna dva dana biti rušeni nelegalni objekti koji su prepreka za izvođenje radova i za još pet dana biće zamenjeno ležište na pomenutom stubu.

Za kamione će u narednih sedam dana biti otvoren saobraćaj u periodu od 23 do pet sati ujutro, kazao je Drobnjak i pozvao građane da u što većoj meri koriste Beovoz.

Kako je objasnio, deo saobraćajne trake od Pančeva prema Beogradu na mostu je zatvoren jer nije bezbedan.

Radove će izvesti Mostogradnja čiji je generalni direktor Branko Knežević rekao da će se raditi u tri smene kako bi se popravka što pre završila. Saobraćaj preko mosta biće normalizovan kada se završe radovi na popravci mosta, koji će, prema najavi vršioca dužnosti generalnog direktora Puteva Srbije Zorana Drobnjaka, trajati još narednih sedam dana.

Situacija je u jutarnjem špicu bila katastrofalana, a kolona vozila u smeru ka Beogradu duga nekoliko kilometara. Ipak, uz asistenciju policije, Hitna pomoć je jutros uspela da jednu porodilju preveze do bolnice u gradu.

“U onim trenucima kada je pušten u promet Pančevački most ka drenskom putu, saobraćaj se odvija u dve trake. Kolone su jako dugačke, od Koteža i potrebno je zaista puno strpljenja i iz pravca grada i iz pravca zrenjanskog i pančevačkog puta. Što se tiče mosta, takva situacija će biti tokom celog dana", rekla je jutros u 9h Zorica Milić, dispečerka "Žutog taksija".

"Trenutno funkcioniše suprotan smer, iz pravca grada, ali policija neizmenično pomera i prebacuje saobraćaj iz pravca zrenjaninskog puta na dve suprotne trake ka gradu. Kada se u nekom trenutku rastereti taj deo pua, ponovo se sabobraćaj pušta iz pravca grada preko Pančevačkog mosta u pravcu zrenjaninskog puta. Stoga se automatski zatvara deo iz pravca Bulevara despota Stefana, uključenje na sam Pančevački most i iz pravca Bogolsovije", dodaje ona.

Savetnik ministra infrastrukture Dejan Kovačević rekao je za list "Danas" da ekspertiza tek treba da pokaže koliko je oštećen Pančevački most.
Foto: Tanjug
Zbog oštećenja ležišta na isključenju sa Bulevara despota Stefana nadležni u JP „Putevi Srbije” su zatvorili jednu traku na mostu iz pravca Pančeva i to neposredno pre silaska sa ove saobraćajnice u smeru ka gradu i postavili ograničenje brzine na 40 kilometara na sat.

Međutim, praktično tokom celog dana nije bilo vozila koje se kretalo brže od 10 kilometara na sat u pravcu ka gradu, a tako će biti i danas.

"Trenutno izvodimo samo pripremne radove, a da bi započeli sanaciju oštećenja, potrebno je da građevinska inspekcija ukloni nelegalne objekte ispod mosta. Procena je da će radovi na renoviranju ležišta trajati sedam dana", kažu u JP "Putevi Srbije” i dodaju da je reč o ozbiljnom oštećenju koje zahteva hitne radove.

U opštini Palilula ističu da će pokušati da uklone nelegalne objekte.

"Reč je o dva velika i napuštena objekta koja su 1993. godine čak dobili građevinsku dozvolu i sad su u procesu legalizacije. Međutim, njihovi vlasnici neće moći da ih legalizuju, pošto je reč o državnom zemljištu i sad u saradnji sa gradom pokušavamo da po hitnom postupku uklonimo te objekte. Nadamo se da ćemo tu uraditi za najviše tri dana", kažu u opštini Palilula.
Foto: Tanjug
Pančevački most je jedini most preko Dunava na teritoriji Beograda.

Prvobitni most je pušten u saobraćaj 1935. godine i nosio je ime kralja Petra Drugog. Pančevački most su gradila nemačka preduzeća "Simens-Baunion GmbH" iz Berlina i firme "Dojče-Luksemburgiše Bergverks- und Hüten-AG" iz Dortmunda i taj objekat je deo posleratnih reparacija Srbiji.

Prvobitno je trebalo da bude samo železnički most sa dva koloseka i konzolom za drumski saobraćaj.

Tokom Drugog svetskog rata most je srušila Jugoslovenska vojska, u noći izmedu 10. i 11. aprila 1941, u nameri da uspori napredovanje nacista.

Most je obnovljen 1946. godone, a prvi voz preko njega je prešao 7. novembra iste godine, dok je drumski deo pušten u saobraćaj za najznačajniji praznik ondašnje Jugoslavije 29. novembar.

Most ima po dve trake u oba pravca za drumski saobraćaj, a predviđen je i za dvosmerni železnički saobraćaj.

Sada na mostu postoji samo jedan železnički kolosek, iako je drugi postojao nakon izgradnje, ali je kasnije demontiran.

Ukupna dužina mosta sa betonskim vijaduktom iznosi 1.526 metara, a glavna konstrukcija mosta je duga 1.134 metra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

80 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: