Vlada dogovara saradnju sa Euleksom

Državni sekretar Oliver Ivanović kaže da čelnici sa severa Kosova moraju da znaju da odluku o saradnji sa Euleksom ne donose oni, već buduća Vlada Srbije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2012.

18:11

Default images

"Razumljiv je strah i zebnja među srpskim stanovništvom u severnom delu Mitrovice, koji pokušava da artikuliše Skupština opštine, ali ono što njeni predstavnici moraju da znaju je da odluku o saradnji sa Euleksom, bez obzira na poslednje događaje, ne donosi opština, nego buduća vlada", rekao je Ivanović Tanjugu.

Komentarišući odluku Štaba za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica da se pripadnicima Euleksa do daljeg ne dozvoli sloboda kretanja severnim delom Kosovske Mitrovice, poručio je da bi svaki sledeći potez Skupštine opštine morao da bude odmeren, u tom smislu da se narednoj vladi koja treba da bude uskoro formirana, ne sužava manevarski prostor.

"Euleks, pritom, svakako ne sme da izlazi iz svojih okvira, iz okvira mandata koji mu je dat, i po Rezoluciji 1244 bi morao da bude statusno neutralan. Jer, u protivnom nema saradnju sa srpskim stanovništvom", istakao je Ivanović.

Prema njegovim rečima, najava otvaranja administrativne kancelarije kosovske vlade na severu je nepotrebna provokacija koja će izazvati visoke tenzije u i ovako nestabilnom okruženju.

"Mislim da je ona i sračunata sa tim da izazove nekakvu brzu reakciju Srba, što će onda skrenuti pažnju sa glavnih problema. Pa će se pričati o posledici, odnosno o sukobu, a ne o tome šta je sukob izazvalo", rekao je Ivanović.

On je naveo da po informacijama koje ima, opštinski krizni štab je formirala Skupština opštine i u štab su uključene sve institucije koje postoje na prostoru Kosovske Mitrovice, a mogu dati doprinos u ovakvoj situaciji koja se ocenjuje kao prilično napeta i neizvesna.

"Euleks u poslednjim događajima nije bio eksponiran, ali se mora suočiti sa činjenicom da je prethodnim ponašanjem doveo u opasnost svoj kredibilitet i da mu je sve teže da nađe sagovornika u srpskom stanovništvu. Nijedna međunarodna misija, a pogotovo ne misija koja bi trebalo da sprovodi red i zakon, ne može da računa na uspeh ako nema tesnu saradnju sa lokalnim stanovništvom", upozorio je Ivanović.

Štab za vanredne situacije opštine Kosovska Mitrovica je na današnjoj sednici doneo odluku da se pripadnicima Euleksa do daljeg ne dozvoli sloboda kretanja severnim delom Kosovske Mitrovice.

"Pripadnicima Euleksa do daljnjeg neće biti dozvoljeno da se neometano kreću severnim delom Kosovske Mitrovice, svaki pokušaj nasilnog prolaska kroz grad ili rušenje barikada smatraćemo otvorenom agresijom a odgovornost za eventualne posledice snosiće oni koji pokrenu takve akcije", navodi se u saopštenju Štaba za vanredne situacije.

Opštinski štab za vanredne situacije pozvao je ranije danas građane da se prijave za dežurstvo na barikadama, a u saopštenju se navodi i da će građani koji prihvate posao u administrativnoj kancelariji koju namerava da otvori kosovska vlada biti kažnjeni "na način propisan zakonima Republike Srbije".

Štab je pozvao građane da ne nose i ne koriste vatreno oružje i da se u slučaju oglašavanja sirene za uzbunu sve ugostiteljske, samostalno trgovinske i zanatske radnje odmah zatvore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: