Izrečene presude za "Bijeljinu"

Trojica pripadnika dobrovoljačke jedinice Vojske RS osuđeni su na ukupno 40 godina zbog ubistava, pljačke i višestrukog silovanja u Bijeljini 14. juna 1992.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2012.

11:26

Default images

Tužilaštvo je zadovoljno presudom, ali najavljuje žalbu.

Slučaj koji je potresao svet - u Bijeljini 1992. godine dobio je epilog na sudu, a trojica pripadnika dobrovoljačke jedinice Vojske Republike Srpske proglašeni su krivim za počinjene ratne zločine. Dragan Jović osuđen je na 15 godina zatvora, Zoran Đurđević na 13, a Alen Ristić na 12 godina zatvora.

Optužnica ih je teretila da su 14. juna 1992. ušli u kuću bošnjačke porodice, oduzeli im novac i stvari, a potom naizmenično silovali dve žene, od kojih se jedna par dana ranije porodila. Optuženi Dragan Jović zatim je, prema optužnici, ubio civila pucajući mu u usta, a dve žene su iz kuće, gole i bose, poveli kroz grad."

Tužilaštvo će uložiti žalbu, s obzirom na to da je za sve optužene tražilo veće kazne, i to za Jovića 20, Đurđevića 15, a za Ristića manje od 15 godina."

"Relativno smo zadovoljni ovom presudom, na ono što nije po našem mišljenju adekvatno žalićemo se u drugostepenom postupku. Suština je da je ovaj predmet veoma upečatljiv, u njemu se desilo gotovo sve što se moglo desiti kroz prizmu ratnih zločina - bilo je ubistava, bilo je silovanja i pljački invalida. Mislim da ne može ništa gore da se desi", kazao je Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine.

Osuđenima je produžen pritvor, a oni takođe imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Rok za žalbu na prvostepenu presudu je 15 dana od pisanog otpravka suda. Inače, predmet Bijeljina BIH je ustupila Srbiji po osnovu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Pretkrivični postupak prethodno je vođen pred Osnovnim sudom u Bijeljini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: