Doktor nauka bez posla zbog kamera?

Doktor nauka Maria Vivod kaže da joj je vojvođanski sekretarijat uskratio priliku za posao jer, kako kaže, "nije želela da se slika sa Bojanom Pajtićem".

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.06.2012.

10:29

Default images

Projekat Vlade Vojvodine "Pravo na prvu šansu" za zapošljavanje nezaposlenih doktora nauka je završen i od prvog juna je 25 doktoranata dobilo priliku da u narednu godinu radi u naučnim institucijama.

Doktor nauka Maria Vivod tvrdi da je ostala bez novca za naučno istraživanje zato što nije želela da učestvuje u "medijskoj eksploataciji konkursa", pa je zamolila da joj se omogući da ugovor preuzme bez kamera, bilo kog drugog dana.

"Tom prilikom sam saznala odmah i koliku sumu treba da dobijem, i ko će mi biti mentor i šta se očekuje od mene... Za nedelju dana sam ih nazvala telefonom jer sam želela da utanačim prvi razgovor sa svojim mentorom i onda mi je rečeno da je došlo do promene i saopšteno mi je da su sva moja prava ukinuta", kaže Maria Vivod, doktor nauka.

Međutim, u sekretarijatu za nauku i obrazovanje navode da su na ceremoniju uručenja rešenja bili pozvani svi prijavljeni doktoranti, bez obzira na to da li su prošli na konkursu. Kažu još da Mariji Vivod nikada nije rečeno da je dobila šansu, iako ona tvrdi suprotno.

"Prvo su mi pismeno rekli da, onda su me pismeno stavili pred ultimatum, usmeno su mi obećali koješta, i onda opet usmeno povukli i tek pod pritiskom medija poslali preporučeno pismo, skroz navedevši neki drugi razlog zbog kojeg nisam prošla - bukvalno su me otpilili", kaže Maria Vivod.

U pokrajinskom sekretarijatu odbacuju ove optužbe, navodeći da su obezbeđena sredstva za 25 doktoranata, dok samo troje nisu dobili novac u okviru "Prve šanse". Kada je reč o slučaju Marie Vivod, postojale su određene nejasnoće i bilo je neophodno da doradi svoju tezu.

"Primećena je nervoza kod pojedinih kandidata, i naša tendencija da se javno i transparentno potpišu svi ugovori sa direktorima naučnih institucija, pri čemu je prisustvovao i predsednik Vlade Bojan Pajtić, sada se zloupotrebljava kao opravdanje što evo, u ovom trenutku, oni nisu dobili prednost", kaže Dragoslav Petrović iz pokrajinskog sekretarijata za nauku i obrazovanje.

Doktoranti, čije prijave su prihvaćene, od 1. juna su zvanično na svojim radnim mestima u naučnim institucijama. Za ovaj projekat je obezbeđeno 40 miliona dinara, a nakon rebalansa će biti još novca. Savet onima koji su nezadovoljni je da do novog konkursa usavrše svoje projekte, kako bi iz drugog puta možda dobili prvu šansu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

74 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: