Sirija: Asad krivi "spoljne sile"

Sirijski predsednik Bašar al Asad je u govoru u nacionalnom parlamentu okrivio "spoljne sile" za krizu u Siriji.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

11:06

Default images

Asad je dodao da Sirija prolazi kroz svoju najkritičniju fazu od kraja kolonijalizma, prenosi AP. Njegova poruka je slična ranijim govorima u kojma je krivio teroriste za pobunu u zemlji, koja je počela umartu prošle godine, navodi AP.

"Maske su pale i međunarodna uloga u događajima u Siriji je sada očigledna", rekao je predsednik, dodajući da su održani prošlomesečni izbori u Siriji savršen odgovor "kriminalnim ubicama i onima koji ih finansiraju", prenosi AFP.

On je dodao da terorizam eskalira uprkos političkim koracima kakvi su bili parlamentarni izbori.

"Mi nismo suočeni sa političkim problemom, jer da je tako, onda bi ova partija predložila politički program. Mi smo suočeni sa pokušajem da se unese verski razdor, a oruđe za to je terorizam", naveo je Asad.

On je odao počast civilima i "mučenicima" iz redova vojske koji su pali kao žrtve nasilja u Siriji, ističući da njihova krv nije prolivena uzalud.

To je Asadov prvi govor nakon masakra u Huli kada je ubijeno više od 100 ljudi. Istražitelji UN naveli su da ima jakih indicija da su prorežimske snage odogovorne za bar deo ubistava u Huli.

Asad drži govor nakon što su dan ranije arapski lideri pozvali UN da okonča krvoproliće u Siriji.

Arapska liga je pozvala na snažne, ali ne i vojne mere UN kako bi se zaustavilo krvoproliće, uključujući masakr nad više od 100 ljudi u Huli.

Generalni sekretar Arapske lige Nabil al Arabi rekao je da je zatražio od Saveta bezbednosti UN da preduzme snažne mere kako bi se zaštitili civili u Siriji.

"Poslao sam pismo Savetu bezbednosti UN, tražeći da se preduzmu neophodne mere kako bi zaštitio sirijski narod", rekao je Arabi AFP-u.

I specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan upozorio je juče da Sirija "klizi u sveopšti rat".

U međuvremenu je visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj izjavila da ne sme biti amnestije za teške zločine počinjene u Siriji, iako bi pretnja krivičnim gonjenjem mogla motivisati pripadnike režima da pokušaju da ostanu na vlasti po svaku cenu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: