Robert Kuper se povlači?

Evropski posrednik u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper namerava da se povuče sa te funkcije početkom sledećeg meseca, saznaje Tanjug.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

19:17

Default images

Visoko rangirani evropski diplomata koji je insistirao na anonimnosti rekao je Tanjugu da Kuper namerava da se povuče do 1. jula da bi se usredsredio na Mjanmar, gde je u toku proces demokratske tranzicije.

Kuper je u dugogodišnjoj prijateljskoj vezi sa Aung San Sun Ći, liderkom opozicije u Mjanmaru, koja je nedavno puštena iz kućnog pritvora i izabrana za poslanika u tamnošnjem parlamentu.

Maja Kocijančič, portparolka šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, tvrdi da ova informacija “nije tačna”.

“Kuper je još uvek posrednik u dijalogu i usredsređen je na ono što tek treba da se uradi”, rekla je Kocijančič Tanjugu, ne ulazeći u detalje.

Međutim, još dva izvora iz evropskih institucija su nezavisno jedan od drugoga potvrdili da je informacija da Kuper planira da se povuče tačna.

Ovi izvori kažu da bi Kuper mogao da se predomisli ako Ešton bude insistirala da ostane, ali da se još uvek čeka da se vidi kako će se izbor Tomislava Nikolića odraziti na dijalog Beograda i Prištine.

Tu je i činjenica da Kuper u avgustu puni 65 godina, što je po pravilima EU gornja starosna granica za evropske funkcionere.

U izuzetnim slučajevima je dozvoljeno da se na položaju ostane i nakon 65. rođendana, ali za sada još uvek nije odlučeno da li će tako biti i u Kuperovom slučaju, kažu Tanjugovi izvori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: