Na Kosovu mirno,samo jedna barikada

Na severu Kosova danas je mirno, pa je i kolana od dvadesetak vozila Kfora nesmetano prošla od svoje baze kod Leposavića do južnog dela Kosovske Mitrovice.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

16:53

Default images

Oko podne konvoj Kfora je krenuo iz baze "Noting hil", potom se zaustavio na raskrsnici, koja od magistralnog puta Leposavić Kosovska Mitrovica vodi ka albanskim selima Košutovo i Bistrica na severu Kosova, a posle kraćeg zadržavanja produžili ka južnom, albanskom delu Mitrovice.

Lokalni Srbi, koji prate kretanje međunarodnih snaga na severu nisu reagovali. Njihovi komentari su uglavnom bili da se slažu da ne treba da bude jednostranih poteza, da neće nasedati na provokacije i da sva sporna pitanja treba da se rešavaju dijalogom.

Na mostu grada na Ibru i dalje je barikada od peska i betona, a pored nje se u severnom delu smenjuju građani.

U Kosovskoj Mitrovici postoji još jedna barikada na putu koji od istočnog mosta na Ibru vodi ka gradu i dalje ka Zvečanu, ali ona nije prepreka Kforu i ostalim međunarodnim vozilima da se kreću severom Kosova jer postoje drugi, alternativni putevi.

U petak su u Zvečanu i Rudaru vojnici Kfora uklonili sve barikade na putu južna Kosovska Mitrovica - Leposavić, a tada su izbili i sukobi Kfora i lokalnih Srba, u kojima je bilo i povređenih. U subotu se situacija smirila.

Mnogi srpski domaćini, pa i čitava sela, danas proslavljaju hrišćanski praznik Svere trojice. Povređeni građani, koji se nalaze u mitrovačkoj bolnici, se oporavljaju i, prema rečima dežurnih lekara, nisu životno ugroženi.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić kaže da ako Evropska unija odstupa od dogovrenog Srbija to treba da zna.

"Ovde se stalno pravimo ludi kada govorimo o recipročnim merama, a mene svi na neki način osudjuju, jer govorim o tome. To je najbolji način u odnosima i ako neko ne poštuje dogovore u Briselu, onda i mi možemo da kažemo da ne poštujemo dogovore u Briselu", "Stalno govorimo da, ako naš pregovarački tim kaže da nisu dogovorene nove tablice, onda ne možemo da učestvujemo u jednom takvom procesu. To znači da je, ako MUP Srbije više ne može da izdaje tablice, sledeći korak da ne može da izdaje lične karte i pasoše", rekao je Dačić.

U potojećoj situaciji manevarski prostor za Srbiju je jako mali, kaže profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić.

Poslednji incidenti to pokazuju ali su pre svega poruka NATO-a Srbima na severu da neće dozvoliti ponavljanej događaja od prošlog leta, Beogradu, novom predsedniku i Moskvi da NATO od Kosova neće odustati niti je stpreman na promene odnosa na Kosovu.

" Svaki odlazak nekog srpskog političara u Moskvu imati direktran uticaj na srbe na kosovu u smislu pooršanja njihvog položaja kao juče i danas sa registarskim tabilimaa.a 0817 i to je nešto što em videti da li ugovoreno i li je jedan pristisak na bg da ne remeti ravnotežu koja je usposavljena između dve velike sile", kaže profesor FPN Predrag Simić.

Simić objašanjava da se Srbi na severu Kosvoa nalaze u nezavidnom položaju neke vrste graničara između NATO-a i možda buduće ruske sfere uticaja te da će severnoatlanstska alijansa dok god ima vojnu silu Kosovo kao i Irak, Avganisat, Libiju smatrati svojim nasleđem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: