Delevićeva: Nikolić na testu EU

Predsednik Tomislav Nikolić će sa zvaničnicima EU 14. juna razgovarati o tome šta treba učiniti da se put Srbije u Uniju nastavi i ubrza, kaže Milica Delević.

Izvor: B92

Nedelja, 03.06.2012.

22:43

Default images

Šefica Vladine Kancelarije za evropske integracije kaže za "Novosti" da je uverena da neće biti novih uslovljavanja, jer su zadaci koje Srbija mora da ispuni odavno poznati i navedeni u mnogim evropskim dokumentima.

Na pitanje da li će Nikoliću biti predočeni i uslovi koje je, kako se spekuliše, doneo Miroslav Lajčak, a koji vode ka priznavanju nezavisnosti Kosova, odgovorila je:

"Nisam bila na sastanku sa Lajčakom, pa ne mogu ni da ga komentarišem. Ali ono što Evropska unija od nas očekuje, ne menja se. Dakle, Evropa traži saradnju i dobre odnose u celom regionu, kao i da se omogući da region u celini napreduje ka EU. To je najvažniji uslov, a sve što možemo da čujemo je samo njegova konkretizacija. Želja EU je da se u regionu uspostave takvi odnosi da isključuju krize i bilo kakvu destabilizaciju u bližoj ili daljoj budućnosti. Konkretizaciju toga mogli smo pročitati i u mišljenju o našem zahtevu za članstvo, kao i u zaključcima Saveta ministara EU".

Ona je istakla da će uslovi, postavljeni pred Srbiju, postojati i dalje, a da ostaje da se vidi kako će se prema tim uslovima postaviti novi predsednik i nova vlada.

"Verujem da ljudi govore ono što misle, tako da su zvaničnici EU iskreno rekli "čestitamo, a sada da vidimo dela", rekla je Delevićeva.

Upitana da prokomentariše spekulacije o tome da međunarodna zajednica ne dozvoljava da se napravi vlada naprednjaka, DSS i SPS, rekla je: "Za međunarodnu zajednicu najvažnije je da se odvijaju reformski procesi i da se ispunjavaju uslovi potrebni za nastavak evropskih integracija. Komplikacije bi nastale ukoliko se to ne bi činilo. Ovo je test šta ćemo mi uraditi, ali i test za svakog od nas da pokaže šta nam znači evropska orijentacija. Osim regionalne saradnje, postoji i čitav niz drugih uslova na kojima mora da se radi - vladavina prava, poštovanje ljudskih i manjinskih prava, borba protiv korupcije...".

Prema njenim rečima, svaka vlast koja želi da gradi Srbiju kao uređeno društvo, koja će doprinositi dobrim odnosima u regionu i njegovom napretku ka EU, i koja će graditi ekonomiju tako da postane funkcionalni deo evropske, prihvatljiva je za EU.

"Mora se krenuti sa zakonima koje treba usvojiti, vratiti se na preporuke Evropskog saveta i izveštaj o napretku i pridržavati se prioriteta koji su navedeni", naglasila je Delevićeva.

Na pitanje da li je kraj godine realan rok za dobijanje datuma za početak pregovora, odgovorila je: "Mnogo je bolje razmišljati o tome šta treba da se uradi kako bismo dobili datum za pregovore nego razmišljati o terminima".

Ceo intervju možete pročitati ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: