Podgorici ne smeta izjava Nikolića

Priznajem zauvek Crnu Goru kao državu, ali ne priznajem razliku između Srba i Crnogoraca, jer je nema, rekao je Nikolić Televiziji Crne Gore.

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2012.

00:51

Default images

Za novoizabranog predsednika Srbije Tomislava Nikolića nema nikakve razlike između Srba i Crnogoraca, dok je proces crnogorske nezavisnosti okončan, pa se takav njegov stav u Podgorici razumeo kao nova najava ka boljim i sadržajnijim odnosima između ove dve države, piše "Politika".

„Priznajem zauvek Crnu Goru kao državu, ali ne priznajem razliku između Srba i Crnogoraca, jer je nema“, rekao je Nikolić Televiziji Crne Gore.

On je poručio da želi da Srbija i Crna Gora ubuduće imaju „mnogo bolje odnose nego što je to sada slučaj, jer Srbe i Crnogorce vezuje mnogo toga zajedničkog“.

Predsednik Skupštine Crne Gore i lider Socijal demokratske partije (SDP), Ranko Krivokapić koji proteklih godina nije uspevao da se najbolje razume sa zvaničnicima Srbije, a posebno ne sa njenim predsednicima, najavio je da ima puno toga o čemu može da razgovara sa Tomislavom Nikolićem kao predsednikom Srbije, ali da sa njim nije imao šta da priča za vreme dok je bio lider Srpske napredne stranke (SNS).

„On više nije ni predsednik SNS-a, a predsednik Srbije, svaki koji je izabran voljom građana Srbije, imaće moje puno poštovanje“, poručio je Krivokapić.

On je podsetio da je sa Nikolićem, u vreme dok su zajedno sedeli u Skupštini državne zajednice Srbije i Crne Gore imao „lični korektan odnos“.

O mogućnosti da će se u skorije vreme, kao predsednik crnogorskog parlamenta, sresti sa novoizabranim predsednikom Srbije, Krivokapić je rekao:

„Ako bude Nikolić posećivao Crnu Goru, a ja Srbiju, ne vidim razloga da do takvog susreta ne dođe.“

Podsetimo da se niko iz Krivokapićeve stranke nije sastajao sa Nikolićem, kada je prošlog novembra posetio Crnu Goru, iako je predsednika narodnjaka tada ugostila veća članica vladajuće koalicije – Demokratska partija socijalista i njen lider Milo Đukanović.

Sa porukom Nikolića da odnosi između Crne Gore i Srbije moraju biti bolji slaže se i potpredsednik Nove srpske demokratije (Nova) Goran Danilović.

On je za „Politiku“ rekao da Nova očekuje da „upravo novoizabrani predsednik Srbije tome doprinese, a mi kao jedina nacionalna i demokratska srpska stranka u parlamentu pomoći ćemo u najvećoj mogućoj meri“.

„Od loših odnosa između Beograda i Podgorice imaju štete uglavnom Srbi na jednoj i drugoj strani“, rekao je Danilović. „Naravno na šteti su i svi drugi narodi u obe države. Cenim da je poruka gospodina Nikolića o nerazlikovanju ili nepristajanju na razliku između Srba i Crnogoraca najdobronamernija, saopštena u onom Njegoševom duhu i s ubeđenjem da će nam i budućnost, kao nekada prošlost, biti zajednička.“

Danilović kaže da su brojni „naši sugrađani i u Srbiji i u Crnoj Gori koji vjeruju da u sebi ponosno nose taj pozitivni srpsko-crnogorski dualitet“.

„Plašim se samo da pojedini predstavnici izvršne vlasti neće dobronamerno shvatiti Nikolićevu izjavu jer njima je crnogorstvo i insistiranje na posebnosti u celom univerzumu odličan izvor prihoda i privilegija“, ocenio je Danilović.

„Čak i insistiranje na posebnosti crnogorskog identiteta, na njegovoj specifičnosti, ne sme i ne može uticati na kvalitet odnosa Crne Gore i Srbije“, poručio je potpredsednik i poslanik Nove, Goran Danilović.

„Neka svaki Crnogorac uživa u vlastitom poimanju nacionalnog samo da ne ugrožava nas koji smo Srbi ili obrnuto. Srba je dovoljno u Crnoj Gori, regionu i širom sveta da nećemo ni na koga biti ljubomorni. Ko hoće da nam bude brat i bude isto sa nama dobrodošao je, ko neće poštovaćemo ga.”

Već po prvoj izjavi ministra spoljnih poslova Crne Gore Milana Roćena dalo se zaključiti da za Podgoricu izbor Nikolića za predsednika Srbije nije problematičan sa stanovništva dobrosusedskih odnosa.

„Ja sam siguran da izbor Nikolića za predsednika Srbije ne može negativno uticati na razvoj odnosa u Srbiji a samim tim ni u regionu”, rekao je Roćen. „Crna Gora je posebno zainteresovana da Srbija bude demokratska, stabilna, da bude razvijena zemlja jer će efekti takvog razvoja Srbije biti dobrodošli za region u celini. Zbog naše istorijske bliskosti pozitivni efekti preliće se pre svega u Crnu Goru.“.

Popov: Nikolićeva izjava nije prst u oko

Aleksandar Popov, direktor novosadskog Centra za regionalizam, smatra da Nikolićeva izjava ne predstavlja negiranje crnogorske nacije.

„Da je on rekao da ne priznaje crnogorsku naciju, to bio onda bio baš prst u oko. Ali pošto je rekao da ne priznaje razliku između Srba i Crnogoraca, onda se to može tumačiti na neki blaži način, da on smatra da je to jedan narod, ali da se jedni mogu osećati kao Srbi, a drugi kao Crnogorci”.

Ali Popov nije siguran u to kako će biti protumačena ova izjava od crnogorskih zvaničnika i s tim u vezi podseća na to da Srbija i Crna Gora nemaju normalizovane odnose još od proglašenja nezavisnosti Crne Gore, 2006. godine, i da su mnoge izjave bile povod za zahlađenje odnosa ili raznih tumačenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: