Više hiljada Srba na barikadi

Više od hiljadu Srba okupilo se oko 11.30 sati kako bi branilo od Kfora barikadu kod sela Rudare u opštini Zvečan.

Izvor: Beta

Utorak, 29.05.2012.

11:27

Default images

Građani su počeli da se razilaze nakon što je predsednik opštine razgovarao sa jednim komandantom Kfora.

Oko 11 sati vozila Kfora krenula su ka betonskoj barikadi iz pravca Leposavića, na šta su se oglasile sirene koje pozivaju građane da brane barikadu. Kod blokade se brzo okupilo oko hiljadu građana, koji su blokirali dva vozila Kfora sa američkim vojnicima.

Komandant Kfora Džozef Linč potom je razgovarao s predsednikom opštine Zvečan Dragišom Milovićem, od koga je zatražio da se ukloni barikada.

Milović mu je odgovorio da barikada ne može biti uklonjena pre nego što o tome odluče lokalni odbornici koji su i odlučili da blokade budu postavljene.

Milović je predložio američkom oficiru da se građani povuku i odblokiraju njegova vozila, a da se vojnici vrate ka Leposaviću. Kfor je pristao na to pa su građani počeli da se razilaze.

Barikade na severu Kosova postavljene su krajem jula kada su kosovski specijalci pokušali da zauzmu prelaze Jarinje i Brnjak ka centralnoj Srbiji. Na barikadama je od tada bilo više sukoba meštana i Kfora, a najveći deo barikada uklonjen je krajem 2011. godine.

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović izjavio je da je potpukovnik Kfora Džozef Linč predložio uklanjanje barikade koja je postavljena u Dudinom Kršu, a da kontrolu saobraćaja obavlja "zajednički tim Srba i Kfora".

On je podsetio da su letos ovu barikadu postavili građani Kosovske Mitrovice i Zvečana i da odluku o njenom uklanjanju mogu doneti jedino odbornici iz ove dve opštine, dodajući da je predstavnicima Kfora uputio poziv na sastanak u Zvečanu.

U Zvečanu i Kosovskoj Mitrovici u isto vreme čule su se sirene za uzbunu, što je bio znak građanima da se upute prema mestu Dudin Krš, odnosno ka barikadi koja je postavljena na putu između Zvečana i južnog dela Kosovske Mitrovice.

Pre okupljanja građana helikopteri Kfora intenzivno su nadletali ovo područje, a Srbi su se okupili kako bi sprečili eventualno uklanjanje barikade koja se nalazi na jednom mostiću i koja je od letos betonirana.

Na severu Kosova od letos se nalazi još nekoliko barikada koje Srbi drže na drumovima na severu pokrajine ,a barikada kod Dudinog Krša je jedna od najvećih koja je betonirana, kao i barikada koja je postavljena na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: