Bumbaširević novi rektor UB

Dekan Medicinskog fakulteta Vladimir Bumbaširević izabran je za novog rektora Univerziteta u Beogradu, na trogodišnji mandat.

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2012.

14:42

Default images

Za njegov izbor na zajedničkoj sednici Senata i Saveta glasalo je 24 člana od ukupno 32 verifikovana člana. Sednici je prisustvovalo 28 članova Senata i Saveta.

Bumbaširević će na čelu Univerziteta zameniti dosadašnjeg rektora Branka Kovačevića.

Bumbaširević je rekao da će se zalagati za unapređenje nastave i naučnog istraživanja. To se, kako je kazao, može postići uz odgovarajuće finansiranje, intenzivniju međunarodnu saradnju i funkcionalniju ogranizaciju Univerziteta.

"Na taj način, siguran sam da će Univerzitet u Beogradu doći na zasluženo mesto na međunarodnoj sceni", rekao je novoizabrani rektor.

On je kazao da je jedan od problema u nastavi ocena studentskih programa, posebno iz prvog i drugog bolonjskog ciklusa, koji se odnose na analizu ishoda učenja i opterećenja studenata.

On je kazao da su ranije započete reforme Univerziteta doprinele povećanju efikasnosti studiranja i unapređenju nastave i da će nastaviti da radi u tom pravcu.

"Vidim mogućnost finansiranja i kroz druge aktivnosti univerziteta, prevashodno privlačenjem stranih studenata", rekao je Bumbaširević.

Na sednici su izabrana i četiri nova prorektora koje je predložio Bumbaširović - profesorka Ivanka Popović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta (prorektor za nastavu), Nada Kovačević sa Farmaceutskog (prorektor za nauku), Dalibor Soldatić sa Filološkog fakulteta (prorektor za međunarodnu saradnju) i Miodrag Popović sa ETF (prorektor za finansije).

Ministarstvo vera i dijaspore je na današnjoj sednici uručilo Univezitetu u Beogradu repliku Miroslavljevog jevanđelja, a prisustvovao je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Patrijarh Irinej je rekao da će Miroslavljevo jevanđelje na taj način ući u program i obrazovanje.

Vladimir Bumbaširević je rođen 1951. u Beogradu. Medicinski fakultet je završio sa prosečnom ocenom 9,57, doktorsku disertaciju je odbranio 1985, a zvanje specijaliste medicine je stekao 1993. godine.

Redovni je profesor Medicinskog fakulteta, šef je Katedre za histologiju i embriologiju. Objavio je 22 rada u internacionalnim časopisima, 12 u inostranim monografijama, 25 u domaćim časopisima.

Bumbaširević je dekan Medicinskog fakulteta od 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: