Uhapšen organizator prodaje organa

Osumnjičeni za organizovanje trgovine organima, koga vlasti na Kosovu traže godinama, uhapšen je u Izraelu, izjavio je specijalni tužilac EU Džonatan Ratel.

Izvor: Tanjug

Petak, 25.05.2012.

08:14

Default images

"Dobili smo informaciju da je Moše Harel uhapšen u Izraelu zbog trgovine organima i drugih krivičnih dela povezanih sa tim i sada čekamo potvrdu izraelskih vlasti", rekao je Ratel agenciji Frans pres.

Ako informacija bude potvrđena, ovo hapšenje bi moglo biti prekretnica na suđenju za sedam osoba, optuženih za trgovinu organima i nelegalne transplantacije u klinici Medikus 2008. godine u Prištini, navodi AFP.

Harel je uhapšen u Prištini te iste godine, ali je pobegao sa Kosova čim je pušten iz pritivora. Kosovske vlasti su posle toga izdale međunarodni nalog za njegovo hapšenje.

Prema optužnici, u prištinskoj klinici je 2008. godine obavljeno najmanje 30 nelegalnih vađenja i presađivanja bubrega. Davaoci su bili iz siromašnih istočnoevropskih i centralnoazijskih zemalja, kojima je za organe obećano 15.000 evra.

U optužnici se izraelski državljanin Harel navodi kao "mozak" mreže koja je pronalazila davaoce i dobitnike organa.

Među sedam osumnjičenih osoba protiv kojih se vodi sudski postupak nalaze se bivši funkcioner kosovskog ministarstva zdravlja Ilir Recaj i istaknuti prištinski urolog Ljutfi Derviši, navodi AFP.

Treći osumnjičeni je turski lekar Jusuf Sonmez, koji je optužen za vršenje nelegalnih operacija vađenja organa. Protiv njega je podignuta optužnica i u Turskoj.

Kosovsku kliniku je pretresla policija 2008. godine nakon što je jedan turski državljanin kolabirao na prištinskom aerodromu dok je čekao da se ukrca na avion za Istanbul, nakon što mu je izvađen bubreg.

Sudski proces vodi Euleks koji je osnovan sa ciljem da pomogne lokalnim pravosudnim organima u osetljivim slučajevima, nakon što je ta teritorija 2008. godine jednostrano proglasila nezavisnost od Srbije, podseća AFP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: