Nikolić i odnosi Moskva - Beograd

Izborom Tomislava Nikolića za predsednika Srbije odnosi Srbije i Rusije mogli bi da postanu otvoreniji i bolji,ali spoljnu politiku vodi vlada,kažu analitičari.

Izvor: Beta

Četvrtak, 24.05.2012.

20:00

Default images

Učesnici video konferenciji Beograd-Moskva, koju su organizovali ruska novinska agencija RIA Novosti i Medija centar, saglasili su se da Rusija nije dovoljno prisutna u srpskom društvu i u medijima i da za to krivica ne leži samo na Srbiji, već i na Rusiji, koja bi trebalo da bude više angažovana.

Ruski i srpski novinari, analitičari i politikolozi razgovarali su o budućnosti srpsko-ruskih odnosa.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da će dolaskom Nikolića za predsednika Srbije odnosi sa Rusijom uznapredovati, budući da se srpska strana u proteklim godinama, kako smatra, prema Moskvi ponašala neiskreno, pa su Beograd i Moskva često "glumili da se slažu".

"U ljubavi i životu, ne pobeđuju uvek najlepši, već najuporniji. Tomislav Nikolić je potvrda te narodne pošalice. Njegova pobeda nije bila senzacionalna, kao što misle neke ruske kolege, već očekivana za poznavaoce prilika u Srbiji", ocenio je Janjić.

Srbiji je, prema njegovom mišljenju, potrebna puna saradnja s Rusijom, koja joj je prirodni partner, ali te odnose treba graditi na iskreniji način i otvoreno razgovarati o svim pitanjima, pa i o nekom budućem odnosu Srbije sa NATO-om.

"Očekujem da o tome Nikolić otvoreno razgovara sa Moskvom", rekao je Janjić.

Izvršni direktor Centra za razvoj međunarodne saradnje Dragomir Anđelković smatra da dolazak Nikolića neće drastično izmeniti spoljnu politiku zemlje, ali da će odnosi Srbije prema Rusiji verovatno biti korektniji.

Poslanik u parlamentu Ruske Federacije Vladimir Kumin u lideru naprednjaka vidi političara koji je na političkoj sceni Srbije najbliži Rusiji i koji se i ranije zalagao za tešnje odnose između dve zemlje.

Kumin veruje da se može dosta raditi na unapređenju odnosa, posebno privrednih, budući da nisu dovoljno razvijeni, a ruski privrednici, kako smatra, nemaju isti tretman kao privrednici iz zapadne Evrope.

Posle pobede Nikolića, kako kaže Kumin, postoji nada da će i taj aspekt da se promeni.

On, međutim, ukazuje na to da i Rusija u narednom periodu treba da pokaže da želi bliže odnose i da se ne može okriviti samo Srbija za to što ti odnosi sada nisu bolji, već i Rusija.

Analitičar Instituta za ekonomiju RAN Sergej Markov veruje da će se pobedom Nikolića Srbiji "osmehnuti sreća", ali i ističe da bi Srbija, budući da je neizvestan njen ulazak u EU, mogla da razmisli i o evroazijskoj uniji.

Iako veruje da odnosi sa Rusijom ne mogu biti lošiji, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje Stevica Dedjanaski smatra da Nikolićevim izborom ti odnosi neće postati ni mnogo bolji, jer će i Nikolić gledati da "ne naljuti Brisel".

On je naveo da je još teško govoriti o srpskoj spoljnoj politici dok se ne formira vlada, ali i da se postavlja pitanje da li Rusija želi veći uticaj i angažovanje u regionu.

I šefica odeljenja za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku RAN Elena Guskova je mišljenja da će i Nikolić nastaviti sa sličnom politikom, budući da je već u izbornoj noći saopštio da neće skrenuti sa evropskog puta Srbije.

Govoreći o poseti Nikolića Moskvi, učesnici su naveli da se ipak radi o međupartijskoj poseti, budući da Nikolić još nije inaugurisan, a poseta je bila planirana pre nego što je izabran za predsednika Srbije, te da ostaje da se vidi gde će kao novi predsednik Srbije prvo otputovati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: