Bžežinski: Putin je kao Musolini

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Zbignjev Bžežinski izjavio je da Rusija sanja obnovu moći koju je nekada imao Sovjetski Savez.

Izvor: Tanjug

Sreda, 23.05.2012.

23:39

Default images

On je uporedio predsednika te zemlje Vladimira Putina sa italijanskim fašističkim diktatorom Benitom Musolinijem.

Bžežinski je, učestvujući na tribini "Putinov povratak, resetovanje odnosa između Amerike i Rusije", koja je održana u Centru Vudro Vilson u Vašingtonu, rekao da ruski predsednik predstavlja "komičnu figuru, čoveka koji voli da se slika, jaše konja, dokazuje da je veći od svih ostalih".

"Pomalo sa svojim nacionalizmom i željom da ostane upamćen kao istorijska ličnost podseća na Musolinija", kazao je nekadašnji visoki američki zvaničnik, govoreći u krajnje negativnom kontekstu o lideru Rusije.

Osamdesetčetvorogodišnji veteran američki političke scene je izneo ocenu da je samo pitanje vremena kada će Putin izgubiti vlast u Rusiji, jer je, prema njegovim rečima, nestalo straha među Rusima.

Videli ste na demonstracijama u Moskvi ljude na Crvenom trgu kako nose slike na kojima je Putin iza rešetaka. Nema više straha među Rusima, kod kojih nastaje jedna nova srednja klasa, ocenio je Bžežinski.

Prema njegovim rečima, Rusija još ima vojnu moć, ali nema političku moć da privuče druge države.

Putin se zalaže za evroazijsku uniju, kao pandan EU, ali gde su te zemlje koje bi sa Rusijom pravile takvu uniju, zapitao je Bžežinski.

On je kritikovao Obaminu administraciju, rekavši da je često ostajala nema na grube izjave i pretnje koje su stizale iz Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: