Nemačka: Opet dioksin u jajima

Na farmi živine u blizina mesta Borken, u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna Vestfalija, u kokošjim jajima utvrđen visok nivo otrovne hemikalije dioksin.

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2012.

12:00

Default images

Prethodno je u aprilu, u jajima sa pet drugih farmi, takođe u Severnoj Rajni Vestfaliji, ustanovljen nivo dioksina iznad propisane granice, prenosi Rojters.

Dioksin je opasan za zdravlje (smatra se da je možda kancerogen) ukoliko se konzumira duže, ali male povremene doze nisu štetne, tvrde nemački stručnjaci.

Povodom najnovije prehrambene afere u toj zemlji, nemačko ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da ne postoji opasnost za javno zdravlje, naglašavajući da je dioksin otkriven tokom internih bezbednosnih testova, na samoj farmi. Izvor dioksina se još utvrđuje.

Farma je ipak zapečaćena, a jaja koja sa nje potiču su povučena s tržišta.

Januara 2011. u EU je izbila uzbuna kada su nemački zvaničnici objavili kako je utvrđeno da su hranom koja je sadržavala dioksin hranjene kokoške i svinje na nekim farmama.

Nemačka je nakon toga uvela seriju novih mera, uključujući stroge propise o sastojcima stočne hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: