Sigurne kuće za LGBT populaciju

U Beogradu će uskoro biti završeno nekoliko prostora za smeštaj pripadnika LGBT populacije kojih su se porodice odrekle zbog njihove seksualne orijentacije.

Izvor: B92

Petak, 18.05.2012.

12:52

Default images

To je rečeno na predstavljanu godišnjeg izveštaja o položaju LGBT populacije u Srbiji.

U izveštaju Gej strejt alijanse za 2011. godinu se ukazuje na to da je fizičko nasilje nad pripadnicima istopolno orijentisanih osoba poraslo za 30 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U prošloj godini od 20 napada, čak 15 su bili fizički napadi dok su ostali slučajevi bili diskriminacija na poslu ili u domenu socijalne zaštite.

"Što se tiče 2011. godine ono što je primetno je da je zabeležen rast ukupnog broja slučajeva naslija. Može se reći da je to faktički oko 30 odsto više slučajeva u odnosu na 2010. U pitanju je izvršenje fizičkog napada ili u napada u pokušaju po osnovu pretrpostavljene ili stvarne seksulane orijentacije", kaže Lazar Pavlović, predsednik Gej strejt alijanse.

"Strašno je što živimo u zemlji u kojoj u novinama možete da pročitate kako se neko odrekao rođenog deteta zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije, a nisam pročitao da se neko odrekao deteta zato što je ubilo dvoje-troje ljudi", rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas .

Đilas je rekao da je njegov predlog bio da se ovaj izveštaj plasira upravo u vreme izborne tišine kako bi dobio bolji plasman u medijima i kako se ne bi sve svodilo na politiku. Takođe je rekao da u vezi sa LGBT populacijom treba vršiti pritisak - čak i na političare.

"Posebno treba izvršiti pritisak na one političare koji se deklarativno zalažu za prava LGBT populacije, a kada se isključe kamere, kada na telefonskoj vezi nije američki ambasador ili neki od ambasadora iz zemalja Evropske unije, njihov stav bude mnogo gori od stavova nekih političara koji ih javno iznose", dodao je on.

Gradonačelnik Beograda je izrazio nadu da će naredni izveštaj, za 12 meseci, pokazati da je još mnogo toga učinjeno za prava LGBT populacije i da će njeni pripadnici moći normalno da žive kao i svi građani Beograda i Srbije.

U koloni Parade ponosa 2010. godine bila je i američka ambasadorka Meri Vorlik. Ona kaže da se situacija u Srbiji promenila kada je reč o zaštiti pripadnika LGBT populacije.

"Iako gej brakovi u Srbiji nisu čest slučaj kao u mojoj zemlji, znam da se u Srbiji radi kako bi se poboljšala prava pripadnika ove populacije. Svi u društvu bi trebalo da rade na izgradnji društva sa više sloboda i inkluzije, da pripadnici LGBT populacije imaju ista prava i slobode kao i svi drugi", istakla je ona.

Pavlović je izjavio je da bi ovogodišnju Paradu ponosa trebalo organizovati na mnogo ozbiljniji način, kada je u pitanju saradnja sa državnim organima i pristup organizatora toj manifestaciji.

On je rekao da o ovogodišnjoj Paradi ponosa zna samo ono što je u medijima objavljeno, a to je da će organizatori sledeće sedmice najaviti datum njenog održavanja.

"Ukoliko neko ozbiljno misli da organizuje Paradu, to treba da radi na mnogo ozbiljniji način i kada je u pitanju saradnja sa državnim organima i kada je reč o samom pristupu organizatora", rekao je Pavlović, odgovarajući na na novinarsko pitanje.

Gradonačelnik Đilas je, na pitanje novinara o datumu održavanja Parade, rekao da je "poražavajuće" da neko postavlja takvo pitanje nakon što je u Skupštini grada više od sat vremena bilo reči o tome šta je poenta ljudskih prava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: