Čime su vladike došle na Sabor SPC

Srpski episkopi juče su na zasedanje Sabora SPC u Patrijaršiju došli „inkognito", vešto sakrivajući svoje skupe automobile od očiju javnosti.

Izvor: B92

Sreda, 16.05.2012.

00:19

Default images

To, međutim, prethodnih nekoliko godina nije bilo tako.

Ipak, to ne znači da su vladike došle gradskim prevozom ili pešice, već su ove godine vozila bila skrivena od očiju javnosti, parkirana iza zgrade Patrijaršije, gde nije dozvoljeno snimanje.

Zavet skromnosti je, bar prividno, poštovan, pa su vladike u 9,45 sati izašli iz patrijaršijskog dvora i ušli u Sabornu crkvu, gde je svetom arhijerejskom liturgijom, koju je predvodio patrijarh Irinej, označen početak redovnog majskog zasedanja. Iako dnevni red sabora nije poznat, portparol SPC vladika Irinej bački rekao je da će biti razmatrana tekuća pitanja crkvene prosvete, kao i teškoće s kojima se Crkva suočava u Crnoj Gori i Makedoniji. Ipak, najveće interesovanje izazivaju najavljena penzionisanja vladika mileševskog Filareta, vranjskog Pahomija, banatskog Nikanora i episkopa srednjoevropskog Konstantina.

Analitičari smatraju da bi Sabor mogao otvoriti nove teme, ali i kritikuju što crkva nije predočila dnevni red.

Sociolog religije Mirko Đorđević kaže da mu nije jasno zašto se od vernika krije šta je na dnevnom redu ovogodišnje skupštine.

"Čini mi se da se mnoga pitanja života Crkve zanemaruju, a u prvi plan se stavlja penzionisanje nekih vladika. Ono što ja znam, to je da se neki od njih oštro suprotstavljaju odlasku u penziju, a najjači otpor pruža vladika Filaret", tvrdi Đorđević.

I verski analitičar Živica Tucić smatra da je za Crkvu štetno da krije teme majskog Sabora, jer se tako otvara prostor za manipulacije o radu sveštenstva.

"Javnost se previše bavi personalnim pitanjima, što nije primarno. Po mom mišljenju, Crkva bi morala na ovom Saboru da iskaže svoj stav prema EU. Naime, rezultati parlamentarnih izbora pokazuju da se 80 odsto građana opredelilo za stranke koje podržavaju evropske integracije", ističe za "Pres" Tucić i dodaje da je kasno da se uputi poziv papi da poseti Niš.

Sociolog Đorđević, međutim, smatra da još nije kasno da se papi uputi poziv.

"Iskreno se nadam da će Sabor iskoristiti poslednju šansu da pozove papu u Niš na obeležavanje 17 vekova Milanskog edikta, jer bi to bilo dobro i za Crkvu i državu", kaže Đorđević.

Patrijarh Pavle o 'skromnosti' vladika

Da podsetimo, o pojedinim vladikama i njihovoj ljubavi prema luksuzu često je govorio blaženopočivši patrijarh Pavle, o čemu svedoči i njegova biografija „Budimo ljudi", koju je napisao crkveni hroničar Jovan Janjić.

Naime, kada je patrijarh Pavle jednom krenuo na večernju službu, video je ispred Patrijaršije mnoštvo crnih luksuznih automobila. Upitao je đakona: „Čija su ovolika kola?", a kada je dobio odgovor: „Naših vladika, vaša svetosti. Došli su na Sabor", patrijarh je prokomentarisao: „O, Bog ga video, šta bi tek bilo da nisu dali zavet skromnosti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

57 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: