Gotovina: Ponosan na rezultat Oluje

Penzionisani hrvatski general Ante Gotovina rekao Tribunalu da je "ponosan na rezultate" operacije Oluja, ali da žali zbog žrtava koje su pale posle te akcije.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.05.2012.

20:51

Default images

Gotovina je sugerisao da za te žrtve on nije odgovoran.

Tribunal je Gotovinu u aprilu prošle godine osudio na 24 godine zatvora zbog progona srpskog stanovništva iz Kninske krajine i drugih zločina tokom i posle operacije Oluja u avgustu 1995.

Na kraju rasprave o žalbi na tu presudu, kojom je zatražio da bude oslobođen, Gotovina se sudu obratio na francuskom jeziku, rekavši:

"Tokom cele vojne karijere, trudio sam se da radim časno i ponosno i uvek sam činio sve što sam mogao, kao komandant i vojnik, da zaštitim civile. Kao vojni komandant, ponosam sam na rezultat operacije Oluja, ne samo zato što smo pobedili, nego i zato što je šteta naneta civilima i njihovim domovima bila minimalna".

Gotovina je izjavio da "kao ljudsko biće" naravno žali "civile koji su izgubili živote ili domove posle te operacije. "Ali, uz dužno poštovanje, ja ne mogu snositi odgovornost da ono što su drugi možda učinili ili propustili da učine dok sam ja ratovao u Bosni".

Hrvatski general rekao je i da je za vreme operacije Oluja "učestvovao u borbi na život i smrt sa drugom vojnom silom" i da je njegov cilj bio "da povratimo našu zemlju". "Trudio sam se da zaštitim živote mojih vojnika i nevinih civila", tvrdio je Gotovina.

Napominjući da ne tvrdi da nije bilo grešaka, ali da kao komandant u to vreme nije mogao da uživa "luksuz naknadne pameti", Gotovina je rekao da je i danas uveren da je sve svoje teške i odgovorne dužnosti obavljao najbolje što je mogao.

Kao jednu od grešaka, zbog kojih žali, naveo je što se do hapšenja 2005. nije predao Tribunalu.

"Ali, ako možete utvrditi da sam grešio u svojim procenama, nećete utvrditi da sam želeo ili prihvatao da čovek, civil ili vojnik, treba da bude povređen, zlostavljan ili lišen svojih prava zato što je Srbin ili pripadnik druge grupe, različite od moje. Znam i živim zadovoljan da su moji postupci tokom Oluje bili ispravni, a moja naređenja svedočanstva su za to", zaključio je Gotovina.

Žalbeno veće će konačnu presudu Gotovini izreći naknadno. Tužilaštvo je danas zatražilo da njegova žalba bude odbačena, a prvostepena presuda potvrđena.

Gotovina je prvostepenom presudom proglasen krivim za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva u Krajini, od početka avgusta do kraja septembra 1995.

U sudskom pritvoru u Sheveningenu Ante Gotovina se nalazi od 2005. kada je uhapšen u Španiji.

Poznati hrvatski glumac Goran Višnjić, koji godinama radi u Americi, primećen je danas u publici u Haškom tribunalu na ročištu hrvatskom generalu Anti Gotovini. Više o tome pročitajte u odvojenoj vesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: