Posle Hrvatske, zatvaranje vrata EU

Posle ulaska Hrvatske u Evropsku uniju, vrata EU će biti zatvorena duže vreme, izjavio je u Splitu predsednik poljskog Senata Bogdan Borusevič.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 14.05.2012.

17:57

Default images

On je istakao da Hrvatska ulazi u EU "u poslednjem momentu" i da se čini da će posle toga nastupiti duža pauza u proširenju. Poljska se, pritom, zauzima za proširenje EU i na ostale zemlje jugoistočne Evrope, rekao je predsednik poljskog Senata.

Borusevič je jedan od učesnika konferencije "Regionalni razvoj i fondovi Evropske unije - prenos znanja i iskustava Poljske" na kojoj su visoki poljski zvaničnici izrazili spremnost da svojim iskustvom pomognu Hrvatskoj kako bi pri ulasku u Uniju, što je moguće više, koristila sredstva iz fondova EU, dok su članovi hrvatske vlade isticali da je takva pomoć Poljske vrlo važna. Kako izveštavaju hrvatski mediji, hrvatski vicepremijer i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić naglasio je da su iskustva Poljske dobrodošla jer Hrvatska ulaskom u Evropsku uniju 1. jula 2013. godine očekuje znatno veća sredstva strukturnih fondova EU.

Hrvatska već u drugoj polovini 2013. godine očekuje 450 miliona evra iz fondova EU, a tokom 2014. godine 1,080 milijardu evra, rekao je Grčić i dodao da su to ogromna sredstva i da zemlja treba da se pripremi za njih.

On je nezadovoljan sadašnjim stanjem u Hrvatskoj jer je potpisano tek 37 odsto ugovora za pretpristupne fondove EU, što je po njemu krivica prethodne vlade Jadranke Kosor.

Ministarka regionalnog razvoja Poljske Elžbjeta Bjenkovska preporučila je Hrvatskoj da programira racionalnu potrošnju sredstava iz fondova EU, jer primer Grčke, koja je neracionalno trošila sredstva fondova EU, pokazuju do čega takva neracionalnost može dovesti.

U Poljskoj se racionalno koriste sredstva iz fondova EU, pa nije bilo recesije, postoji regionalna politika, a to znači da za razvoj njihovih regiona koriste 60 do 50 odsto sredstava iz fondova EU, a ostala sredstva obezbeđuje Poljska.

"I za Hrvatsku bi bilo važno da ima sličnu sopstvenu regionalnu politiku, a ne da se oslanja samo na fondove EU", rekla je ona.

Pomoćnik ministarke spoljnih i evropskih poslova Hrvoje Marušić naglasio je da se ulaskom u EU Hrvatskoj pružaju nove prilike, pre svega u vezi s kohezionom politikom EU, kojom se raspoređuju sredstva za uravnotežen razvoj regiona širom Evrope.

"Hrvatska će ulaskom u EU nastaviti pomagati zemljama regiona na putu u EU i time dati doprinos jačanju stabilnosti u jugoistočnoj Evropi", rekao je Marušić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: